Kouzelný tymián! 5 lákavých důvodů, proč si doma zkusit pěstovat vlastní

Mít vlastní bylinky na zahrádce nebo balkonu není zase tak složité, jak se na první pohled může zdát. Máte je pak vždycky po ruce a můžete je používat dle libosti, a to nejen ve vaření. Objevte spolu s námi, v čem tkví kouzlo této drobounké byliny.

Na začátek se hodí říct, proč je tymián vlastně tak skvělý. Rozhodně i díky vůni, na kterou určitě nezapomenete. Lehce totiž připomíná jetel a je velmi příjemná. Důležitější ale je, že tato bylinka je prakticky nesmrtelná! Jakmile je už vzrostlá, potřebuje jen minimum péče.

Nejvíce se jí daří v písčité nebo hlinité půdě a hlavně na přímém nebo částečném slunci. Paprsků se proto nemusíte bát.

1. Osvěžující drinky

Vyměňte známou mátu za celé větvičky voňavého tymiánu! Hodí se do obyčejné vody, citrusových limonád i koktejlů. Možná se budete divit, ale tato bylinka dokáže udělat velkou parádu. Zkuste třeba tymiánovou limonádu s citronem.

2. Domácí bylinkové máslo

Milujete lahodné máslo, ale chcete ho ještě trochu vylepšit? Přidáním bylinek to zvládnete levpu zadní a navíc bude i atraktivnější na pohled. Nebojte se sáhnout také po česneku a dalších bylinkách. Stačí vše společně utřít a rozmixovat se změklým máslem. Snadno pak vytvarujete bylinkovo-máslové válečky, které už jen stačí vychladit. Hodí se k dochucení masa, brambor nebo třeba těstovin.

3. Ochucené oleje a octy

Máte tentokrát opravdu velkou úrodu tymiánu a prakticky nevíte, co s ním? Zkuste ho využít na ochucení olejů a octů. Nejde o nic náročného a zvládnete to během několika málo minut. Stačí opláchnout snítky tymiánu, rozložit na talíř s papírovou utěrkou a nechat dostatečně vyschnout. Poté bylinku lehce podrťte v hmoždíři, aby uvolnila veškeré látky, a spolu s olejem (1 hrnek na cca 3/4 hrnku tymiánu) přendejte do tlustostěnné pánve. Postupně ohřívejte do teploty cca 80 °C. Nechte zchladnout, olej přeceďte přes sítko a poté přelijte do skleněné lahve. Uchovávejte v lednici.

4. Do polévek i omáček

Jakmile se pustíte do vaření brambor, kuřete nebo zvolíte pečenou zeleninu, určitě je dobré mít tymián po ruce. Skvěle dochutí také houby nebo třeba listovou zeleninu. Při přípravě omáček se nebojte kombinovat tymián s citrusy, česnekem nebo třeba dijonskou hořčicí.

5. Dopřejte si čaj

Chtěli byste si připravit domácí bylinkový čaj a přemýšlíte, kterou bylinku zvolit? Nebojte se experimentovat a uvařte si tymiánový čaj! Stačí podrtit pár lžiček tymiánových lístků, nasypat je do hrnku a zalít horkou vodou. Nechte asi 10 minut louhovat a pusťte se do pití!

Zdroj: naturallivingideas.com, leaf.tv; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty