Suroviny
- listové těsto (chlazené) 320 g
- meruňkový džem 200 g
- jablka 4 ks
- Mandlové lupínky 1 lžíce
- vanilková zmrzlina
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozválejte na 5mm plát a položte na plech vyložený pečicím papírem. Máte-li už rovnou plát těsta, jen ho rozviňte a na pečicím papíru ho položte na plech. Po celém obvodu těsta opatrně naznačte nožem 1cm okraj, neprořízněte ho.
- Džem zahřívejte v rendlíku při nízké teplotě zhruba 30 vteřin, aby povolil. Pak ho odstavte.
- Jablka nakrájejte na velmi tenké plátky a odstraňte z nich semena. Plátky promíchejte s meruňkovou zavařeninou a úhledně je vyskládejte na těsto tak, aby okraj zůstal volný.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut dozlatova. Když je koláč téměř upečený, zhruba po 25 minutách, posypte jablka mandlovými plátky a pět minut dopékejte.
- Koláč nakrájejte na osm kousků a podávejte je s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Vyzkoušejte také jablečný koláč s vanilkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnatý jablečný koláč s vůní vanilky