Suroviny
- vejce 1 ks
- máslo 100 g
- cukr 150 g
- mléko 150 ml
- hladká mouka 250 g
- prášek do pečiva 1/2 balíčku
- strouhanka (a máslo na vysypání formy)
- jablka 4 ks
- třtinový cukr 2 lžíce
null
Postup přípravy
- V míse promíchejte změklé máslo společně s vejcem, cukrem, mlékem, moukou a práškem do pečiva. Vznikne polotuhé těsto.
- Formu na dort vymažte máslem a vysypte strouhankou.
- Těsto vmáčkněte do formy a navlhčenými prsty roztáhněte rovnoměrně po celém dně formy.
- Jablka oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a zbavte jádřinců. Potom je z vnější strany příčně nakrojte na plátky, ale nedokrojte až dolů, aby jablko zůstalo v jednom kuse.
- Jablka potom jen zlehka vmáčkněte do těsta (během pečení totiž těsto dost povyskočí) a posypte třtinovým cukrem.
- Koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40–50 minut dozlatova.
Německý jablečný koláč 1 Zdroj: S vášní pro jídlo