návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Francouzský jablečný koláč

Hodnoceno: 0x
8–10 porcí
do 1,5 hodiny
Francouzský jablečný koláč
Francouzský jablečný koláč
Křehké těsto a hned dvojitá šťavnatá náplň ze skvělých podzimních jablek. To vše ve stylovém provedení francouzského střihu – a navíc krok po kroku – rovná se dezert měsíce!

Postup

  1. Na lehce pomoučené ploše rozválejte těsto a vyložte jím vroubkovanou dortovou formu o průměru 20–23 cm. Dno těsta vidličkou propíchejte a formu s těstem dejte alespoň na 15 minut vychladit.
  2. Na náplň dejte do hrnce jablka, 2 lžíce vody, máslo a na mírném ohni míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Zvyšte teplotu a vařte 10–15 minut, občas zamíchejte, dokud se jablka nerozvaří na hustou kaši.
  3. Vařečkou ji propasírujte přes síto – zkuste protlačit co nejvíc hmoty.
  4. Pyré vraťte do čistého hrnce. Přidejte cukr a citronovou kůru a vařte na mírném ohni, dokud vše nezhoustne. Občas zamíchejte. Hrnec sundejte z plotny a nechte směs trochu zchladnout.
  5. Troubu předehřejte na 190 °C. Dejte předehřát i plech. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a ten zatižte fazolemi. Formu postavte na horký plech a pečte 12 minut, potom papír s fazolemi vyndejte a pečte dalších 3–5 minut, dokud těsto nezačne zlátnout.
  6. Jablka na vrchní vrstvu nakrájejte na čtvrtky a nožem vyřízněte jádřince se semínky.
  7. Malým nožem odřízněte slupku a jablka po délce nakrájejte na plátky.
  8. Jablečné pyré rozetřete obrácenou lžící na těsto tak, aby vytvořilo rovnou vrstvu.
  9. Navrch hezky upravte připravené pátky jablek tak, aby se překrývaly. Nakrájejte menší plátky, kterými vyplníte střed. Posypte cukrem a dejte do trouby na 30–35 minut, dokud jablka nezačnou zlátnout.

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Francouzský jablečný koláč  Foto: Francouzský jablečný koláč; foto: All