Těsto
- polohrubá mouka 2 hrnky (350 g)
- cukr 1/2 hrnku (120 g)
- sůl špetka
- kypřicí prášek 1 ks
- vejce 1 ks
- kefír (nebo podmáslí) 1 hrnek (250 ml)
- máslo (rozpuštěné) 3 lžíce (40 g)
- citronová kůra (nastrouhaná) z 1 citronu
- vanilkový extrakt 1 lžička
Tvarohová náplň
- tučný tvaroh 500 g
- bílý jogurt 500 g
- cukr 6 vrchovatých lžic (130 g)
- vejce 1 ks
- brusinky (nebo rozinky) 2 velké hrsti (85 g)
Jablečná náplň
- jablka 4 větší nebo 6 menších
- citronová šťáva z 1 citronu
- cukr 2 lžíce (50 g)
- skořice 1 vrchovatá lžička
Postup přípravy
- Těsto: Cukr, vejce a kefír metličkou rozmíchejte. Přidejte rozpuštěné máslo (nemělo by být příliš horké), citronovou kůru a vanilkový extrakt a zamíchejte.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí, přidejte do těsta a spojte. Vznikne těsto hustější konzistence (je hustější než klasické lité těsto).
- Plech o velikosti 30 x 40 cm navlhčete vodou a rozprostřete na něj pečicí papír. Těsto na papír rozetřete gumovou stěrkou. Zapněte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Tvarohová náplň: Tvaroh, jogurt, vejce a cukr smíchejte a nakonec přimíchejte brusinky (rozinky). Náplň rozetřete na připravené těsto.
- Jablečná náplň: Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte citronovou šťávu s cukrem a skořicí a směsí polijte jablka, zamíchejte. Ochucená jablka rozprostřete po celé ploše koláče.
- Plech vložte do rozpálené trouby a pečte 50–65 minut. Před servírovaním nechte koláč zcela vychladnout.
PRIMA TIP: Jablečný koláč s ořechy