Suroviny
- Máslo 90 g + na vymazání formy
- cukr krupice 90 g + na vysypání formy
- minimálně 50 % čokolády 90 g
- mleté lískové oříšky 90 g
- Rum 1 lžíce
- vejce, žloutky a bílky zvlášť 3 ks
- špetka soli
- zelená jablka 3–4 ks
- hrst celých lískových oříšků bez slupky
- moučkový cukr na podávání
Článek
Buchty a koláče jako základ domácí kuchařky
V sobotní lekci praktického domácího vaření představila Karolína rodinný recept na buchty plněné čokoládou. Právě na takové sladkosti byly české ženy expertkami. Ne každé...
Postup přípravy
- Pečicí troubu předehřejte na 180 °C. Dno otevírací dortové formy o průměru 20–25 cm vyložte pečicím papírem a celou formu vymažte máslem.
- Boky formy vysypte krupicovým cukrem. Na vodní lázni (nebo v mikrovlnné troubě) rozehřejte za občasného míchání máslo s nalámanou čokoládou. Jakmile je směs dokonale hladká, vmíchejte 1 lžíci rumu a směs nechte mírně vychladnout.
- Mezitím vyšlehejte v dokonale odmaštěné míse bílky se špetkou soli dotuha. V jiné míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, do které po částech a za stálého šlehání zapracujte mírně vychladlou směs čokolády a másla.
- Poté vmíchejte jemně mleté lískové oříšky. Jako poslední po částech stěrkou jemně zapracujte vyšlehané bílky (těsto pouze stěrkou obracíme). Těsto vlijte do připravené formy a povrch uhlaďte stěrkou.
- Těsto poklaďte na plátky nakrájenými půlkami jablek a celý koláč posypte nahrubo nakrájenými lískovými oříšky. Pečte v předehřáté troubě 35–40 minut.
- Upečený koláč nechte mírně vychladnout ve formě a poté ho velmi opatrně přendejte na mřížku, kde ho nechte zcela vychladnout. Před podáváním jemně pocukrujte moučkovým cukrem.