Ursula Ferrigno

Italský jablečný koláč s mandlemi

Moje hodnocení
2x

Tajnou ingrediencí tohoto vláčného koláče je použití jemného olivového oleje. Dodá specifickou chuť, ale i šťavnatost. Až ho ochutnáte, okamžitě se v duchu přenesete pod rozpálené toskánské slunce...

6 porcí
90 minut
italská

Suroviny

  • olivový olej 200 ml
  • třtinový cukr 225 g
  • velká vejce 3 ks
  • hladká mouka nebo italská mouka typu 00 225 g
  • mletá skořice 1 lžička
  • kypřicí prášek 2,5 lžičky
  • kypřicí prášek bez fosfátů (vinný kámen) 1/2 lžičky
  • oloupaná sladká jablka bez jádřinců, nakrájená na kostičky 600 g
  • rozinky 100 g
  • plátky mandlí 75 g
  • citronová kůra ze 2 bio citronů
  • forma na pečení o průměru 20 cm, vyložená pečicím papírem

Postup přípravy

  1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  2. Olivový olej nalijte do misky, přidejte cukr a elektrickým šlehačem směs šlehejte, dokud nebude hladká.
  3. Postupně přidejte vejce a dále šlehejte, dokud se nezvětší objem a směs nebude mít konzistenci husté majonézy.
  4. Dohromady smíchejte mouku, skořici a kypřicí prášky. Sypké ingredience postupně přidejte k ušlehanému těstu a vše zamíchejte kovovou lžící. Dále přidejte jablka, rozinky, mandle a citronovou kůru.
  5. Těsto přendejte do připravené formy a v předehřáté troubě pečte hodinu, dokud se při vpichu nepřestane lepit na špejli. Koláč vyndejte z formy a před podáváním nechte vychladnout na mřížce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ursula Ferrigno

Knihy Omega Ursula Ferrigno

Podtitulek 75 chutných způsobů, jak si užít vaření z citrusů napovídá, jak dokážou tyhle plody oživit a ozvláštnit mořské plody, těstoviny a samozřejmě dezerty. Ano, všichni je známe, ale často si jejich skvělou šťávu vymačkáváme jen do čaje. Velká škoda. Autorka vtipně využívá rozdílů v chuti a vůni příbuzných plodů a páruje je s dalšími surovinami přesně tak, jak je potřeba, v celé řadě zajímavých receptů. S těmihle svěžími nápady získá vaše vaření opravdu šťávu, plus se toho o těchto plodech leccos dovíte.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty