Suroviny
- olivový olej 200 ml
- třtinový cukr 225 g
- vejce (velká ) 3 ks
- hladká mouka (nebo italská mouka typu 00) 225 g
- mletá skořice 1 lžička
- vinný kámen (kypřicí prášek bez fosfátů (vinný kámen)) 1/2 lžičky
- jablka (oloupaná sladká jablka bez jádřinců, nakrájená na kostičky) 600 g
- sušené rozinky 100 g
- mandlové plátky 75 g
- citronová kůra (bio ) ze 2 citrónů
- forma (forma na pečení o průměru 20 cm, vyložená pečicím papírem)
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Olivový olej nalijte do misky, přidejte cukr a elektrickým šlehačem směs šlehejte, dokud nebude hladká.
- Postupně přidejte vejce a dále šlehejte, dokud se nezvětší objem a směs nebude mít konzistenci husté majonézy.
- Dohromady smíchejte mouku, skořici a kypřicí prášky. Sypké ingredience postupně přidejte k ušlehanému těstu a vše zamíchejte kovovou lžící. Dále přidejte jablka, rozinky, mandle a citronovou kůru.
- Těsto přendejte do připravené formy a v předehřáté troubě pečte hodinu, dokud se při vpichu nepřestane lepit na špejli. Koláč vyndejte z formy a před podáváním nechte vychladnout na mřížce.
Italský jablečný koláč s mandlemi Zdroj: Kuchařka Oleje