Suroviny
- mleté vepřové maso 500 g
- strouhanka 1 hrst
- strouhaný parmazán 1 hrst
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná) 1 hrst + k podávání
- vejce (lehce prošlehané) 1 ks
- česnek (rozetřený) 4 stroužky
- drůbeží vývar 1 litr
- voda 500 ml
- extra virgin olivový olej 2 lžíce + na zakapání
- máslo 3 lžíce
- cibule (najemno nakrájená) 1 ks
- řapíkatý celer (nadrobno nakrájený) 1 řapík
- arborio rýže 300 g
- suché bílé víno 200 ml
- baby špenát 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na funkci gril. V míse dobře promíchejte mleté maso, strouhanku, asi třetinu parmazánu, petržel, vejce, 2 lžičky rozetřeného česneku a směs osolte a opepřete. Vytvořte z ní asi 20 kuliček.
- Kuličky pokládejte na plech vyložený alobalem a vložte do trouby pod gril. Opékejte je za občasného obracení asi 6 až 9 minut, až budou ze všech stran opečené. Pak je dejte stranou.
- Vývar s vodou uveďte v hrnci do mírného varu a udržujte ho. Ve velké silnostěnné pánvi nebo kastrolu rozehřejte na středním stupni olej a 2 lžíce másla. Vsypte cibuli, celer a zbylý česnek a za častého promíchávání smažte, až zvláční, asi 5 minut.
- Vsypte rýži a za stálého promíchávání ji nechte zprůsvitnět, 1 až 2 minuty. Zalijte vínem a nechte ho téměř vyvařit, 1 až 2 minuty.
- Pak po naběračkách přilévejte horký vývar a za stálého míchání nechte téměř vyvařit. Takto pokračujte asi 20 minut, kdy bude rýže uvařená, ale ještě pevná na skus.
- Sundejte z plotýnky a vmíchejte zbylý sýr a máslo, pak špenátové lístky. Promíchejte, aby zbytkovým teplem zavadly, což trvá asi 30 vteřin.
- Do misek rozdělte opečené kuličky a rýži, zakapejte olivovým olejem a posypte ještě sýrem, případně osolte a opepřete.
Vyzkoušejte také krémové dýňové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krémové dýňové rizoto
Inspirujte se i dalšími recepty s masovými kuličkami ze všech koutů světa