Suroviny
- krůtí mleté maso 400 g
- olivový olej 1 lžička
- pancetta (nebo anglická slanina) 100 g
- toustový chléb (nakrájený na kostičky) 2 krajíce
- římský salát (Baby Gem) 4 ks
- avokádo (nakrájené na plátky) 1 ks
- parmazán (hoblinky)
Zálivka
- majonéza 5 lžic
- strouhaný parmazán 50 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- česnek (rozetřený) 1/2 stroužku
- dijonská hořčice 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Maso ve velké míse důkladně osolte a opepřete. Vytvarujte kuličky asi velikosti golfového míčku, v míse je přetáhněte fólií a dejte asi na 20 minut do ledničky.
- V běžné nebo grilovací pánvi rozehřejte trochu oleje a kuličky ze všech stran opečte, až budou ze všech stran zabarvené a opečené. Dejte je stranou.
- V pánvi teď na troše oleje vyškvařte kostičky slaniny dokřupava. Vyndejte a nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk. Na tuku v pánvi teď osmažte kostičky chleba dozlatova a rovněž nechte na kuchyňském papíru odsát přebytečný tuk.
- Prošlehejte v misce přísady na zálivku, osolte ji a opepřete podle chuti.
- Při podávání oddělte lístky salátu, promíchejte je se zálivkou, rozdělte do misek a přidejte vyškvařenou slaninu, krutonky chleba a pak kuličky. Navrch naloupejte plátky parmazánu a podávejte.
PRIMA TIP: Ať už používáte jakékoliv mleté maso, mělo by být vždy zcela čerstvé a mít příjemně narůžovělou nebo červenou barvu. Mnohem šťavnatější je maso s určitým obsahem tuku – obvykle se udává 15 % až 20 %. Drůbeží maso bývá sušší, je proto dobré ho doplnit trochou kvalitního oleje nebo dalšími přísadami, osmaženými na troše oleje. Ideální je nechat maso přímo namlít z vybraného kusu u spolehlivého řezníka, případně využít vlastní strojek na maso.
Vyzkoušejte také recept na klasický salát Caesar podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pravý a původní recept na salát Caesar
Inspirujte se dalšími recepty s masovými kuličkami