Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květák pečený v celku s orientálním kořením
Nejkrásnější je bílá kučeravá hlava květáku, proč ji tedy krájet? Obalte květenství v žluté kurkumě a červené paprice a z trouby vytáhnete skvost, který okamžitě přitáhne pozornost dětí i dospělých. Zemitý květák potřebuje výrazné koření, které poněkud nudného patrona promění v krále večírku.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- velký květák 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- mletá uzená paprika 2 lžíce
- mletá kurkuma 1 lžíce
- mletý římský kmín 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Květák zbavte listů.
- Potřete ho olivovým olejem a osolte. V misce smíchejte zbylé koření a květák v něm obalte nebo ho rukou natřete na květák, aby vznikla rovnoměrná krusta.
- Pečte ho v troubě zhruba 1–1¼ hodiny, až bude květák měkký. Doba pečení závisí na velikosti květáku. Upečený květák podávejte teplý.
PRIMA TIP: Koření obměňujte podle libosti – květák je vynikající s trochou chilli nebo kajenského pepře, s mletou kurkumou, žlutým kari a kokosem nebo chuť zintenzivněte přidáním lžičky pasty harissa.
Další výborné recepty z nové kuchařky Elly Woodward najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Lahodně s Ellou: Veganská kuchařka
Svou první knihou Lahodně s Ellou způsobila Ella Woodward doslova revoluci ve vnímání vegetariánství. Ukázala, že čistě zeleninová jídla mohou být sexy a oslovit i ty, kteří běžně jedí maso. Vegetariánkou se totiž nestala proto, aby zachránila zvířata, ale kvůli dlouhé vleklé nemoci, kterou úpravou stravy nakonec vyléčila. Při vaření promýšlí výsledný dojem, jídlo musí krásně vonět, chutnat i vypadat. Ve své poslední – veganské – kuchařce shrnuje 100 nejoblíbenějších a nejozkoušenějších receptů z večeří pro přátele, pop-up akcí, lahůdkářství i svého bistra a ukazuje, že jíst zdravě a vegansky od rána do večera je báječná jízda pro všechny smysly. Recepty doplňuje i Ellin příběh a praktický návod na veganství v běžném životě.
Vydalo nakladatelství Knihy Omega.
Vydalo nakladatelství Knihy Omega.