Suroviny
- máslo 2 lžíce
- olivový olej 3 lžíce
- květák (velký (asi 1,5 kg), rozebraný na 2,5cm růžičky) 1 ks
- šalotka (nakrájená najemno) 1 ks
- uzená červená paprika (mletá ) 1 lžička
- chilli (vločky) 1 lžička
- med 2 lžíce
- citron 1/2 ks
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velké pánvi při střední teplotě rozpusťte máslo s 2 polévkovými lžícemi olivového oleje. Přidejte růžičky květáku, posypte štědrou špetkou soli a promíchejte. Růžičky rozprostřete v pánvi do jedné vrstvy a bez míchání restujte, dokud spodní strana lehce nezhnědne, asi 3–4 minuty. Pomocí kleští každou růžičku otočte a dále restujte, dokud růžičky rovnoměrně nezhnědnou i z druhé strany, 3–4 minuty. Opakujte, dokud není květák opečený za všech stran, ještě 3–5 minut.
- Přidejte zbývající 1 polévkovou lžíci olivového oleje, šalotku, mletou papriku a chilli vločky. Restujte za občasného míchání, dokud šalotka nezměkne, 1–2 minuty. Přidejte med a 2 polévkové lžíce vody a restujte, dokud se tekutina nezredukuje na glazuru, 2–3 minuty.
- Zakapejte šťávou z poloviny citronu, promíchejte a prohřejte, stačí 30 sekund. Sundejte z plotny.
- Ochutnejte a případně osolte či opepřete.
- Přemístěte květák do nahřáté servírovací mísy a ihned podávejte.
Sladko-kyselý karamelizovaný květák Zdroj: kuchařka Superjídlo