Sladko-kyselý karamelizovaný květák
Zdroj: kuchařka Superjídlo
Sladko-kyselý karamelizovaný květák
Zdroj:
kuchařka Superjídlo
Restování květáku v rozpálené pánvi dohněda zvýrazní jeho přirozenou sladkost. Karamelová příchuť je zvýrazněná pikantní glazurou a kapkou kyselé, na vitamin C bohaté citronové šťávy. Podávejte jako přílohu k masu nebo samostatně jako lehký bezmasý pokrm, třeba jen s listovým salátem.
Postup přípravy
-
-
Ve velké pánvi při střední teplotě rozpusťte máslo s 2 polévkovými lžícemi olivového oleje. Přidejte růžičky květáku, posypte štědrou špetkou soli a promíchejte. Růžičky rozprostřete v pánvi do jedné vrstvy a bez míchání restujte, dokud spodní strana lehce nezhnědne, asi 3–4 minuty. Pomocí kleští každou růžičku otočte a dále restujte, dokud růžičky rovnoměrně nezhnědnou i z druhé strany, 3–4 minuty. Opakujte, dokud není květák opečený za všech stran, ještě 3–5 minut.
-
Přidejte zbývající 1 polévkovou lžíci olivového oleje, šalotku, mletou papriku a chilli vločky. Restujte za občasného míchání, dokud šalotka nezměkne, 1–2 minuty. Přidejte med a 2 polévkové lžíce vody a restujte, dokud se tekutina nezredukuje na glazuru, 2–3 minuty.
-
Zakapejte šťávou z poloviny citronu, promíchejte a prohřejte, stačí 30 sekund. Sundejte z plotny.
-
Ochutnejte a případně osolte či opepřete.
-
Přemístěte květák do nahřáté servírovací mísy a ihned podávejte.
-
Sladko-kyselý karamelizovaný květák
Zdroj: kuchařka Superjídlo
Sladko-kyselý karamelizovaný květák
Zdroj:
kuchařka Superjídlo