Superjídlo / Dana Jacobi

Sladkokyselý karamelizovaný květák

Moje hodnocení
6x

Restování květáku v rozpálené pánvi dohněda zvýrazní jeho přirozenou sladkost. Karamelová příchuť je zvýrazněná pikantní glazurou a kapkou kyselé, na vitamin C bohaté citronové šťávy. Podávejte jako přílohu k masu nebo samostatně jako lehký bezmasý pokrm, třeba jen s listovým salátem.

4 porce
30 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velké pánvi při střední teplotě rozpusťte máslo s 2 polévkovými lžícemi olivového oleje. Přidejte růžičky květáku, posypte štědrou špetkou soli a promíchejte. Růžičky rozprostřete v pánvi do jedné vrstvy a bez míchání restujte, dokud spodní strana lehce nezhnědne, asi 3–4 minuty. Pomocí kleští každou růžičku otočte a dále restujte, dokud růžičky rovnoměrně nezhnědnou i z druhé strany, 3–4 minuty. Opakujte, dokud není květák opečený za všech stran, ještě 3–5 minut.
  2. Přidejte zbývající 1 polévkovou lžíci olivového oleje, šalotku, mletou papriku a chilli vločky. Restujte za občasného míchání, dokud šalotka nezměkne, 1–2 minuty. Přidejte med a 2 polévkové lžíce vody a restujte, dokud se tekutina nezredukuje na glazuru, 2–3 minuty.
  3. Zakapejte šťávou z poloviny citronu, promíchejte a prohřejte, stačí 30 sekund. Sundejte z plotny.
  4. Ochutnejte a případně osolte či opepřete.
  5. Přemístěte květák do nahřáté servírovací mísy a ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Superjídlo / Dana Jacobi


Přečtěte si také

Recepty