Suroviny
- květák (menší ) 1 ks
- sójová omáčka 2 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- slunečnicový olej 5 lžic
- sezamový olej 1 lžíce
- med (nebo javorový sirup) 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- chilli (mleté ) 1 lžička
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
Koriandrová omáčka
- bílý jogurt 400 g
- koriandr (čerstvý ) 10 g
- máta (čerstvá ) 5 g
- hladkolistá petržel 5 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- citronová kůra (najemno nastrouhaná,pouze žlutá část) z 1 citronu
- sezamová semínka (černý sezam na podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Článek
24 receptů s oblíbeným květákem
Nedávno to byla brokolice, tentokrát květák – ten bývá mezi strávníky oblíbenější. Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si ho oblíbíte ještě víc! :)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Květák zbavte listů (několik mladých listů si ponechte na později), košťál zarovnejte, nožem ho nařízněte do kříže a květák přendejte do větší misky.
- Zbytek ingrediencí rozmixujte dohladka a vzniklou marinádou přelijte květák v misce.
- Ochucený květák přendejte na plech vyložený pečicím papírem (zbylou marinádu si ponechte) a upečte v předehřáté troubě doměkka. V závislosti na jeho velikosti ho můžete péct 60-120 minut.
- V průběhu pečení můžete květák ještě přetřít zbylou marinádou. Pokud by se květák začal připalovat, dopečte ho přikrytý alobalem.
- Zhruba 10 minut před koncem obalte odložené mladé květákové listy ve zbylé marinádě a přidejte je ke květáku.
- V průběhu pečení si připravte studenou koriandrovou omáčku. Zhruba 100 g jogurtu rozmixujte s nahrubo nasekaným koriandrem dohladka a v misce vše smíchejte se zbylým jogurtem.
- Přidejte najemno nasekanou mátu, petrželku, část jarní cibulky (zbytek ponechte na podávání), citronovou šťávu a kůru a dobře promíchejte. Podle chuti osolte, opepřete, a až do podávání omáčku uložte v chladničce.
- Upečený květák rozkrájejte na čtvrtky, pokapejte připravenou koriandrovou omáčkou a posypte najemno nasekanou jarní cibulkou a černým sezamem. Dozdobte upečenými květákovými listy a ihned podávejte.