Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečený květák po asijsku
Článek
24 receptů s oblíbeným květákem
Suroviny
- menší květák 1 ks
- Sójová omáčka 2 lžíce
- citronová štáva 2 lžíce
- Slunečnicový olej 5 lžic
- Sezamový olej 1 lžíce
- med nebo javorový sirup 1 lžíce
- Česnek 1 stroužek
- mleté chilli 1 lžička
- mletý římský kmín 1 lžička
Koriandrová omáčka:
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Květák zbavte listů (několik mladých listů si ponechte na později), košťál zarovnejte, nožem ho nařízněte do kříže a květák přendejte do větší misky.
- Zbytek ingrediencí rozmixujte dohladka a vzniklou marinádou přelijte květák v misce.
- Ochucený květák přendejte na plech vyložený pečicím papírem (zbylou marinádu si ponechte) a upečte v předehřáté troubě doměkka. V závislosti na jeho velikosti ho můžete péct 60-120 minut.
- V průběhu pečení můžete květák ještě přetřít zbylou marinádou. Pokud by se květák začal připalovat, dopečte ho přikrytý alobalem.
- Zhruba 10 minut před koncem obalte odložené mladé květákové listy ve zbylé marinádě a přidejte je ke květáku.
- V průběhu pečení si připravte studenou koriandrovou omáčku. Zhruba 100 g jogurtu rozmixujte s nahrubo nasekaným koriandrem dohladka a v misce vše smíchejte se zbylým jogurtem.
- Přidejte najemno nasekanou mátu, petrželku, část jarní cibulky (zbytek ponechte na podávání), citronovou šťávu a kůru a dobře promíchejte. Podle chuti osolte, opepřete, a až do podávání omáčku uložte v chladničce.
- Upečený květák rozkrájejte na čtvrtky, pokapejte připravenou koriandrovou omáčkou a posypte najemno nasekanou jarní cibulkou a černým sezamem. Dozdobte upečenými květákovými listy a ihned podávejte.
Pečený květák po asijsku; foto: Kublanka.cz
Kublanka vaří doma
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.
Kublanka vaří doma, Foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya