Suroviny
- menší květák 1 ks
- Sójová omáčka 2 lžíce
- citronová štáva 2 lžíce
- Slunečnicový olej 5 lžic
- Sezamový olej 1 lžíce
- med nebo javorový sirup 1 lžíce
- Česnek 1 stroužek
- mleté chilli 1 lžička
- mletý římský kmín 1 lžička
Koriandrová omáčka
- bílý jogurt 400 g
- čerstvý koriandr 10 g
- čerstvá máta 5 g
- hladkolistá petrželka 5 g
- jarní cibulka 2 ks
- citronová štáva 1 lžíce
- najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu (pouze žlutá část)
- černý sezam na podávání
- čerstvě mletý černý pepř, sůl
Článek
24 receptů s oblíbeným květákem
Nedávno to byla brokolice, tentokrát květák – ten bývá mezi strávníky oblíbenější. Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si ho oblíbíte ještě víc! :)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Květák zbavte listů (několik mladých listů si ponechte na později), košťál zarovnejte, nožem ho nařízněte do kříže a květák přendejte do větší misky.
- Zbytek ingrediencí rozmixujte dohladka a vzniklou marinádou přelijte květák v misce.
- Ochucený květák přendejte na plech vyložený pečicím papírem (zbylou marinádu si ponechte) a upečte v předehřáté troubě doměkka. V závislosti na jeho velikosti ho můžete péct 60-120 minut.
- V průběhu pečení můžete květák ještě přetřít zbylou marinádou. Pokud by se květák začal připalovat, dopečte ho přikrytý alobalem.
- Zhruba 10 minut před koncem obalte odložené mladé květákové listy ve zbylé marinádě a přidejte je ke květáku.
- V průběhu pečení si připravte studenou koriandrovou omáčku. Zhruba 100 g jogurtu rozmixujte s nahrubo nasekaným koriandrem dohladka a v misce vše smíchejte se zbylým jogurtem.
- Přidejte najemno nasekanou mátu, petrželku, část jarní cibulky (zbytek ponechte na podávání), citronovou šťávu a kůru a dobře promíchejte. Podle chuti osolte, opepřete, a až do podávání omáčku uložte v chladničce.
- Upečený květák rozkrájejte na čtvrtky, pokapejte připravenou koriandrovou omáčkou a posypte najemno nasekanou jarní cibulkou a černým sezamem. Dozdobte upečenými květákovými listy a ihned podávejte.