Květákové steaky s pikantní salsou chimichurri

Moje hodnocení
3x

Poměrnou grilovací novinkou se i v našich končinách stává zelenina. Je šťavnatá, zajímavá, lehká. I běžné a oblíbené druhy zeleniny získají grilováním zvláštní kouzlo a úplně jinou chuť.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • menší květák 1 ks

Salsa chimichurri

  • hladkolistá petržel 4 hrsti
  • česnek, rozdrcený 4 stroužky
  • šalotka nebo malá bílá cibule 1 ks
  • chilli paprička, nakrájená na malé kostičky 1 ks
  • šťáva z 1/2 citronu
  • červený vinný ocet 60 ml
  • olivový olej 80 ml
  • čerstvé oregano, nakrájené 2 lžíce
  • sůl

Postup přípravy

  1. Gril rozehřejte na střední teplotu.
  2. Odkrojte listy květáku a pak ho svisle rozkrojte na 4 plátky o síle asi 1,5 cm tak, aby u každého zůstal kus košťálu a plátky tak držely pohromadě. (Zbylý květák použijte třeba do polévky).
  3. Všechny přísady na chimichurri rozmixujte nebo dobře prošlehejte. Na každý steak dejte po lžíci salsy, rozetřete ji a potřenou stranou dolů položte steaky na gril. Přiklopte a grilujte asi 5 minut, pak potřete salsou i vrchní stranu, steaky obraťte a grilujte je ještě dalších 5 minut.
  4. Květákové steaky ihned podávejte, zakapané nebo potřené zbylou salsou.

PRIMA TIP: Chimichurri je ikonická argentinská salsa, která se podává k tamnímu neméně proslulému grilovanému hovězímu. Ale na zeleninových steacích se uplatní s úplně stejnou razancí a stylem.

Další originální tipy na grilování najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty