Suroviny
- květák (menší ) 1 ks
Salsa chimichurri
- hladkolistá petržel 4 hrsti
- česnek (rozdrcený) 4 stroužky
- šalotka (nebo malá bílá cibule) 1 ks
- chilli papričky (nakrájená na malé kostičky) 1 ks
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- červený vinný ocet 60 ml
- olivový olej 80 ml
- čerstvé oregano (nakrájené) 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Gril rozehřejte na střední teplotu.
- Odkrojte listy květáku a pak ho svisle rozkrojte na 4 plátky o síle asi 1,5 cm tak, aby u každého zůstal kus košťálu a plátky tak držely pohromadě. (Zbylý květák použijte třeba do polévky).
- Všechny přísady na chimichurri rozmixujte nebo dobře prošlehejte. Na každý steak dejte po lžíci salsy, rozetřete ji a potřenou stranou dolů položte steaky na gril. Přiklopte a grilujte asi 5 minut, pak potřete salsou i vrchní stranu, steaky obraťte a grilujte je ještě dalších 5 minut.
- Květákové steaky ihned podávejte, zakapané nebo potřené zbylou salsou.
PRIMA TIP: Chimichurri je ikonická argentinská salsa, která se podává k tamnímu neméně proslulému grilovanému hovězímu. Ale na zeleninových steacích se uplatní s úplně stejnou razancí a stylem.