Suroviny
- klobása 2 nožičky
- jablečný mošt 500 ml
- zakysaná smetana 100 g
- hovězí maso 400 g
- přepuštěné máslo 100 g
- brambory 300 g
- mletá sladká paprika 4 lžíce
- cibule 2 ks
- tymián 3 snítky
- rozmarýn 3 snítky
- majoránka 2 lžíce
- drcený kmín 2 lžíce
- česnek 3 stroužky
- bílé fazole (z plechovky) 200 g
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pečivo (k podávání)
Postup přípravy
- Nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na přepuštěném másle, přidejte na menší kostky nakrájené maso a nechte zatáhnout.
- Do hrnce přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a stáhněte plamen, poté zaprašte červenou paprikou a přidejte drcený kmín. Koření nechte na mírném plameni krátce rozvonět.
- Podlijte litrem vroucí vody, přidejte sůl podle chuti a pak ostatní koření (rozmarýn, tymián, majoránku a lisovaný česnek).
- Vlijte jablečný mošt a směs nechte hodinu dusit na mírném plameni.
- Poté přidejte na čtvrtky pokrájené brambory a dalších dvacet minut vařte.
- Těsně před podáváním přidejte bílé fazole z plechovky a nechte je v guláši prohřát.
- Zdobte zakysanou smetanou a petrželí, pro ostřejší verzi můžete dochutit chilli nebo pokrájenou feferonkou.
PRIMA TIP: Vyzkoušejte třeba kvalitní český mošt z českých jablek ze Statku Cidlina, který neobsahuje žádné přidané ingredience, konzervanty ani cukr. Tento výrobek se pyšní oceněním Regionální potravina.
Vyzkoušejte také klasický hovězí guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí guláš – tradiční recept na oblíbenou českou klasiku