Suroviny
- brambory (nakrájené na klínky) 5 ks
- olivový olej 1 lžíce
- hovězí žebra (nakrájená na jednotlivá žebra) 1 kg
- máslo 40 g
- červená cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek (nakrájené nadrobno) 2 stroužky
- hladká mouka 3 lžíce
- kuřecí vývar 500 ml
- hovězí vývar 250 ml
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- tymián (svázaný provázkem) 6 snítek
- sýr provolone (nebo raclette nebo mozzarella) 200 g
- hladkolistá petržel (nebo pažitka)
- sůl
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Na dno pomalého hrnce naskládejte brambory do jedné vrstvy.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Osolte hovězí maso, pečte 5 minut dozlatova a potom přemístěte do pomalého hrnce.
- Snižte teplotu na střední a přidejte do pánve máslo. Smažte cibuli a česnek 3 minuty lehce dozlatova, potom přisypte mouku a minutu míchejte. Postupně přilijte oba vývary, přiveďte k varu a přidejte worcesterskou omáčku a snítky tymiánu.
- Vlijte do pomalého hrnce a vařte 6 hodin na nízkém stupni. Vyjměte hovězí maso, nahrubo ho oberte, pak ho vraťte do pomalého hrnce a vařte ještě další 2 hodiny. Odstraňte snítky tymiánu.
- Do pomalého hrnce přidejte sýr a nechte ho 15 minut roztát. Podávejte ozdobené nasekanou petrželí nebo pažitkou.
- V TROUBĚ: Předehřejte troubu na 170 °C. Ve velké zapékací míse rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Osolte hovězí maso, pečte 5 minut dozlatova a potom ho dejte stranou.
- Snižte teplotu na střední a přidejte do mísy máslo. Smažte cibuli a česnek 3 minuty lehce dozlatova, potom přisypte mouku a minutu míchejte. Postupně přilijte oba vývary, 250 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte worcesterskou omáčku a snítky tymiánu, vraťte maso do mísy a pečte 2 hodiny v troubě. Vyjměte hovězí maso, nahrubo ho oberte, pak ho vraťte do mísy a přidejte i brambory. Pečte 45 minut, dokud maso a brambory nezměknou.
- Odstraňte snítky tymiánu. Na povrch dejte sýr a nechte ho 5–10 minut roztát v troubě.
- Podávejte ozdobené nasekanou petrželí nebo pažitkou.
Vyzkoušejte také hovězí žebra na červeném víně podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Inspirujte se i dalšími recepty na hovězí žebra