Pomalu pečená hovězí žebra ve francouzském stylu s červeným vínem a zeleninou
Zdroj: Neplecha na plechu
Pomalu pečená hovězí žebra ve francouzském stylu s červeným vínem a zeleninou
Zdroj: Neplecha na plechu
Pomalu pečená hovězí žebra ve francouzském stylu s červeným vínem a zeleninou
Zdroj: Neplecha na plechu
Pomalu pečená hovězí žebra ve francouzském stylu s červeným vínem a zeleninou
Zdroj: Neplecha na plechu
Pomalu pečená hovězí žebra ve francouzském stylu s červeným vínem a zeleninou
Zdroj: Neplecha na plechu
Pomalu pečená hovězí žebra ve francouzském stylu s červeným vínem a zeleninou
Zdroj: Neplecha na plechu
Pomalu pečená hovězí žebra ve francouzském stylu s červeným vínem a zeleninou
Zdroj: Neplecha na plechu
Pomalu pečená hovězí žebra ve francouzském stylu s červeným vínem a zeleninou
Zdroj: Neplecha na plechu
Pomalu pečená hovězí žebra ve francouzském stylu s červeným vínem a zeleninou
Zdroj: Neplecha na plechu
Pomalu pečená hovězí žebra ve francouzském stylu s červeným vínem a zeleninou
Zdroj: Neplecha na plechu
Moje hodnocení
5x
Rustikální pokrm, který je plný skvělých chutí a vůní. Už jste někdy ochutnali pomalu pečená hovězí žebra? Rozhodně byste si je neměli nechat ujít, protože jde o luxusní gastronomický zážitek vhodný do podzimních plískanic!
Nejprve si připravte všechny suroviny. Šalotky očistěte a nakrájejte najemno.
Mrkev podélně rozčtvrťte a pak nakrájejte na plátky. Na plátky naporcujte i řapíky celeru.
Hovězí maso očistěte od blan, opepřete a osolte a potom ho lehce potřete moukou.
Následně ho ve větším hrnci na troše oleje zprudka opečte ze všech stran, aby se hezky zatáhlo (trvá to cca 10 minut).
Pak kousky vyjměte na talíř a na chvíli odložte stranou. V hrnci po opečeném masu rozpusťte trochu másla, přidejte šalotky, mrkev, celer a vše opékejte zhruba 5 minut.
Po této době přidejte prolisované stroužky česneku, protlak a lehce je orestujte. Přilijte ocet a opět promíchejte. Následně vše zalijte vývarem a vínem a nechte alespoň 5 minut vařit.
Během této doby se přípek z masa ze dna hrnce navlhčí a jde pak dobře odmíchat. Dobře ho tedy odmíchejte, ať vám neudělá neplechu. Do hrnce zpět vložte maso, přidejte bobkové listy, tymián a rozmarýn.
Vše přiklopte poklicí a přeneste do trouby, kde směs pečte při 160 °C minimálně 4 hodiny. Po 4 hodinách zkuste, zda je již maso měkké a jde dobře od kosti, pokud ano, vyjměte bobkové listy a stonky bylin.
Pak směs dochuťte solí a pepřem a spolu s bramborovou kaší můžete podávat.
Směs budete zpracovávat na plotně i v troubě, proto je dobré si připravit takový hrnec, který nemá žádné plastové úchytky, a tak ho jednoduše můžete rovnou z plotny vložit i s poklicí do trouby.
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.
Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.