Suroviny
- olivový olej 4 lžíce
- špek (nebo anglická slanina, nakrájená na kostičky) 150 g
- hladká mouka 50 g
- hovězí přední (nakrájeé na 5cm kostky) 1 kg
- máslo 40 g
- mrkev (přepůlená a nakrájená na kousky) 2 ks
- pórek (přepůlený a nakrájený najemno, bez tmavě zelené části) 1 ks
- šalotka (malé, přepůlené) 12 ks
- česnek (nasekané najemno) 2 stroužky
- bobkový list 2 ka
- tymián (lístky) 8 snítek
- žampiony (hnědé nebo bílé, rozčtvrcené) 200 g
- červené víno (např. burgundské) 750 ml
- zelené fazolky (k podávání)
- bramborová kaše (k podávání)
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Ve velké pánvi rozehřejte lžíci oleje na středně vysokou teplotu. Špek pečte 2 minuty lehce dozlatova a poté ho vložte do pomalého hrnce.
- Mezitím vsypte do mísy mouku, osolte ji a opepřete. Lehce obalte hovězí maso a oklepejte z něj přebytečnou mouku.
- Přidejte do pánve lžíci oleje a pečte maso 5 minut dozlatova. Maso přemístěte do pomalého hrnce.
- Dejte do pánve lžíci oleje a polovinu másla, přidejte mrkev, pórek a šalotku a 3 minuty vše smažte lehce dozlatova. Ingredience vložte do pomalého hrnce.
- Rozehřejte zbytek oleje a másla na pánvi. Česnek, bobkové listy, tymián a žampióny restujte 2 minuty. Přilijte víno a nechte 8 minut odpařovat alkohol. Přelijte do pomalého hrnce a vařte 6 hodin na nízkém stupni do změknutí masa. Dokořeňte podle chuti.
- Podávejte se zelenými fazolkami a bramborovou kaší.
- NA SPORÁKU: Vsypte do mísy mouku, osolte ji a opepřete. Lehce obalte hovězí maso a oklepejte z něj přebytečnou mouku.
- Mezitím rozehřejte ve velkém hrnci polovinu másla a oleje na středně vysokou teplotu. Pečte maso 5 minut dozlatova, poté ho vyjměte.
- Do hrnce dejte špek a pečte 2 minuty lehce dozlatova. Přidejte zbylé máslo a olej, snižte teplotu na střední a 5 minut smažte mrkev, pórek a šalotku lehce dozlatova. Poté minutu restujte česnek, bobkové listy a tymián. Přilijte víno a nechte 8 minut odpařovat alkohol.
- Vraťte maso do hrnce, přilijte 250 ml vody a přiveďte k varu. Osolte a opepřete. Snižte teplotu, přiklopte pokličkou a 1 a půl hodiny nechte mírně vařit, dokud maso skoro nezměkne.
- Přidejte žampióny a vařte dalších 30 minut. Dokořeňte podle chuti.
- Podávejte se zelenými fazolkami a bramborovou kaší.
K hovězímu na víně připravte hedvábnou bramborovou kaši podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hedvábná bramborová kaše – dokonalá příloha