Asijská kuchyně

Asijské dušené hovězí s pak čoi z jednoho hrnce

Moje hodnocení
1x

V tomto případě si vystačíte jen s hrncem, maso se totiž dusí. Pozvolným vařením v kořeněné šťávě úžasně změkne a nádherně se rozvoní. A vy se rázem přenesete do Asie nebo Orientu. Křehké, šťavnaté, voňavé maso podávejte s asijskými nudlemi, buď vaječnými, nebo japonskými soba nudlemi, tenké rýžové se nehodí, protože k nim nepřilne ta báječná omáčka.

4 porce
120 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na stejně velké kousky, zhruba 3cm. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a maso na něm po částech zprudka osmažte dohněda. Trvá to zhruba 3 minuty, občas ho promíchejte. Osmažené maso přesuňte na talíř a osolte ho.
  2. Mezitím oloupejte česnek, šalotku a zázvor a nakrájejte je nadrobno. Vsypte je do volného kastrolu s přípečky a restujte 1 minutu za stálého míchání. Přilijte vývar, rýžové víno a omáčku hoisin, přidejte koření, pomerančovou šťávu a med. Chilli papričku zbavte semínek, nakrájejte ji na plátky a přimíchejte ji k vývaru. Promíchejte, odškrábněte přípečky a do kastrolu vraťte maso. Ztlumte teplotu na nízkou a nezakryté vařte 1–1½ hodiny, až maso změkne. Podle potřeby dochuťte.
  3. Z pak čoi zelí odstraňte košťály. Bílé části nakrájejte na plátky silné 1,5 cm, zelené ponechte v celku nebo je rozpulte. Bílé části přidejte do kastrolu, zvyšte teplotu a vařte 3–4 minuty, dokud nejsou bílé části pak čoi zelí křehké. Vmíchejte zelené části pak čoi zelí a vařte ještě 2–3 minuty, až zavadnou.
  4. Dušené hovězí podávejte s uvařenými nudlemi podle vašeho výběru.
PRIMA TIP: Čínská omáčka hoisin se vyrábí z fermentovaných sójových bobů, česneku, octu, chilli a cukru či jiného sladidla. Má výraznou sladkoslanou chuť a někdy se jí přezdívá asijská barbecue omáčka, ačkoliv chutí si moc podobné nejsou. Používá se k dochucení smažených jídel nebo jako marináda na maso. Bývá nedílnou součástí podávání pekingské kachny.

Vyzkoušejte také oblíbené vietnamské Bun Bo Nam Bo podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Asijská kuchyně

Emily Calderová Asijská kuchyně

Obliba asijské kuchyně stále stoupá s tím, jak ji lidé stále více poznávají na dovolených, v restauracích a bistrech. Pokud často nad talířem přemýšlíte, jak je pokrm udělaný, tahle kuchařka vás potěší. Podrobné návody, odměřování na mililitry a gramy i na hrnky, krásné fotky a srozumitelné postupy vás dovedou rychle k podobným výsledkům. Vybrat si můžete ze 70 receptů na oblíbené asijské pokrmy, od knedlíčků a nudlových polévek po stir-fry, rýžové misky, kari a smažené, slané i sladké dobroty. Jakmile si nakoupíte omáčky a dochucovadla nezbytných pro asijskou kuchyni, můžete se pustit do vaření a experimentů. U 70 pokrmů určitě nezůstane!

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty