Suroviny
- hovězího maso (krk, plec, kýta, roštěnec) 1 kg
- rostlinný olej 2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- šalotka (velká) 1 ks
- zázvor 2,5cm kousek
- hovězí vývar 750 ml
- čínské víno (rýžové) 125 ml
- hoisin omáčka 125 ml
- římský kmín (mletý) 1/4 lžičky
- badyán 1 ks
- pomerančová šťáva z 1/2 pomeranče
- med (tekutý) 1 lžička
- červená chilli paprička 1 ks
- pak choi 4–6 ks
- čínské nudle (vařené, k podávání)
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na stejně velké kousky, zhruba 3cm. Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a maso na něm po částech zprudka osmažte dohněda. Trvá to zhruba 3 minuty, občas ho promíchejte. Osmažené maso přesuňte na talíř a osolte ho.
- Mezitím oloupejte česnek, šalotku a zázvor a nakrájejte je nadrobno. Vsypte je do volného kastrolu s přípečky a restujte 1 minutu za stálého míchání. Přilijte vývar, rýžové víno a omáčku hoisin, přidejte koření, pomerančovou šťávu a med. Chilli papričku zbavte semínek, nakrájejte ji na plátky a přimíchejte ji k vývaru. Promíchejte, odškrábněte přípečky a do kastrolu vraťte maso. Ztlumte teplotu na nízkou a nezakryté vařte 1–1½ hodiny, až maso změkne. Podle potřeby dochuťte.
- Z pak čoi zelí odstraňte košťály. Bílé části nakrájejte na plátky silné 1,5 cm, zelené ponechte v celku nebo je rozpulte. Bílé části přidejte do kastrolu, zvyšte teplotu a vařte 3–4 minuty, dokud nejsou bílé části pak čoi zelí křehké. Vmíchejte zelené části pak čoi zelí a vařte ještě 2–3 minuty, až zavadnou.
- Dušené hovězí podávejte s uvařenými nudlemi podle vašeho výběru.
PRIMA TIP: Čínská omáčka hoisin se vyrábí z fermentovaných sójových bobů, česneku, octu, chilli a cukru či jiného sladidla. Má výraznou sladkoslanou chuť a někdy se jí přezdívá asijská barbecue omáčka, ačkoliv chutí si moc podobné nejsou. Používá se k dochucení smažených jídel nebo jako marináda na maso. Bývá nedílnou součástí podávání pekingské kachny.
Vyzkoušejte také oblíbené vietnamské Bun Bo Nam Bo podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE