Suroviny
- slanina 100 g
- cibule 2 ks
- hovězí srdce 500 g
- česnek 3 stroužky
- sádlo 3 lžíce
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- červené víno 100 ml
- vývar (hovězí nebo zeleninový) cca 1 litr
- jalovec 4 kuličky
- hladká mouka 50 g
- majoránka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Hovězí srdce omyjte, osušte a pokrájejte na 2cm kostky. Česnek oloupejte.
- Ve větším hrnci rozehřejte sádlo, vsypte slaninu a restujte na středním stupni zhruba 5 minut, až se slanina začne škvařit a pustí tuk. Přidejte cibuli a restujte ji dozlatova. Vsypte maso, prolisujte na něj česnek, poprašte ho mletou paprikou a opečte ze všech stran, až se maso zatáhne a ztmavne. Přilijte víno a nechte ho zcela vyvařit. Poznáte to tak, že se kolem masa začne vypékat tmavá kašička z cibule a vína.
- Maso zalijte většinou vývaru, zlehka osolte a opepřete. Kuličky jalovce zmáčkněte plochou stranou nože a zavažte je do gázy. Přidejte je k masu, přiklopte a na nižším stupni duste 1,5–2 hodiny. Pokud se tekutina příliš vyváří, přilijte další vývar a omáčku znovu přiveďte k varu a pak ztlumte teplotu.
- Ve zbylém studeném vývaru rozmíchejte mouku a za stálého míchání směs vlijte do guláše. Vařte na mírném stupni ještě 10 minut, aby se mouka pořádně provařila a guláš neměl moučnou chuť. Na závěr dochuťte solí, pepřem a majoránkou a guláš už nevařte.
- Podávejte ho s chlebem nebo šumavským chlebovým knedlíkem.
PRIMA TIP: Šumavský chlebový knedlík připravíte z šumavského chleba. Nakrájejte ho 600 g na kostičky a 1 cibuli. Na 100 g másla opečte dozlatova cibuli, chléb a nahrubo nasekanou hrst bylinek. Promíchejte s 200 ml mléka, 5 žloutky, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Z 5 bílků ušlehejte sníh, vmíchejte ho k chlebovému těstu, navršte ho na dvě potravinářské fólie, zabalte do tvaru šišky a uvařte ve vodě nebo v páře 25 minut doměkka.
Vyzkoušejte také recept na klasický hovězí guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE