Šumavská kuchařka

Šumavský guláš z hovězího srdce

Moje hodnocení
1x

Maso se na Šumavě jedlo zřídka. Zvířata se chovala především na práci, a pokud se už musela zabít, většinou se maso prodalo, aby byly peníze na živobytí. Na místní tak zbylo mnohdy jen maso méně kvalitní, kosti nebo droby. K oblíbeným částem patřilo hovězí srdce, které dlouhým pozvolným vařením změkne. Toto naprosto libové maso vyniká jemnou chutí, která dobře ladí s kořením, kyselým zelím i se smetanou. Libový guláš si tak připravíte za přijatelnou cenu.

4 porce
180 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Hovězí srdce omyjte, osušte a pokrájejte na 2cm kostky. Česnek oloupejte.
  2. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo, vsypte slaninu a restujte na středním stupni zhruba 5 minut, až se slanina začne škvařit a pustí tuk. Přidejte cibuli a restujte ji dozlatova. Vsypte maso, prolisujte na něj česnek, poprašte ho mletou paprikou a opečte ze všech stran, až se maso zatáhne a ztmavne. Přilijte víno a nechte ho zcela vyvařit. Poznáte to tak, že se kolem masa začne vypékat tmavá kašička z cibule a vína.
  3. Maso zalijte většinou vývaru, zlehka osolte a opepřete. Kuličky jalovce zmáčkněte plochou stranou nože a zavažte je do gázy. Přidejte je k masu, přiklopte a na nižším stupni duste 1,5–2 hodiny. Pokud se tekutina příliš vyváří, přilijte další vývar a omáčku znovu přiveďte k varu a pak ztlumte teplotu.
  4. Ve zbylém studeném vývaru rozmíchejte mouku a za stálého míchání směs vlijte do guláše. Vařte na mírném stupni ještě 10 minut, aby se mouka pořádně provařila a guláš neměl moučnou chuť. Na závěr dochuťte solí, pepřem a majoránkou a guláš už nevařte.
  5. Podávejte ho s chlebem nebo šumavským chlebovým knedlíkem.
PRIMA TIP: Šumavský chlebový knedlík připravíte z šumavského chleba. Nakrájejte ho 600 g na kostičky a 1 cibuli. Na 100 g másla opečte dozlatova cibuli, chléb a nahrubo nasekanou hrst bylinek. Promíchejte s 200 ml mléka, 5 žloutky, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Z 5 bílků ušlehejte sníh, vmíchejte ho k chlebovému těstu, navršte ho na dvě potravinářské fólie, zabalte do tvaru šišky a uvařte ve vodě nebo v páře 25 minut doměkka.

Vyzkoušejte také recept na klasický hovězí guláš podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Šumavská kuchařka

Radek Pálka Šumavská kuchařka

Šéfkuchař s bohatými zkušenostmi z tuzemských i zahraničních hotelů je velkým milovníkem Šumavy a její krásy se rozhodl představit na talíři. Vezme vás na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny a ukáže vám rozmanitost Šumavy prostřednictvím místních tradičních i moderních pokrmů. Podle srozumitelně popsaných receptů si i doma snadno připravíte zvěřinu, maso, ryby i zeleninové pokrmy a ovocné lesní polévky a další dezerty. Dozvíte se i mnoho zajímavostí z historie místního jídelníčku.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty