Suroviny
- hovězí ramínko (nebo kližka, nakrájené na 4 kusy) 1 kg
- hovězí líčka 1 ks
- česnek 8 stroužků
- cibule (oloupané a přepůlené) 2 ks
- hovězí morkové kosti (nařezané na 8-10 kousků) 2 ks
- pórek (jen bílá část) 6 ks
- celer (oloupané) 2 bulvy
- bouquet garni (2 bobkové listy, 1 větvička tymiánu, 4 snítky petržele) 1 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- voda 6 litrů
- brambory (oloupané a přepůlené) 4 ks
- tuřín 8 malých ks
- mrkev (menší) 5 ks
- kapusta (nakrájená na 6 klínků) 1/2 menší hlávky
- celý pepř 6 kuliček
- sůl 1 lžička
- hladkolistá petržel (nasekaná)
K podávání
- mořská sůl
- dijonská hořčice
- křen (strouhaný)
- zakysaná smetana
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dejte cibuli a polovinu z pórku, celeru a mrkve. Na zeleninu položte hovězí maso. Petržel, bobkové listy a tymián zabalte do kousku plátna, pevně svažte do balíčku. Ten dejte do hrnce současně s kuličkami pepře a 1 lžičkou soli. Přidejte 2 kousky morkových kostí a vodu. Při vysoké teplotě přiveďte k varu, potom snižte teplotu na velmi nízkou, částečně přiklopte a nechte pobublávat, občas z povrchu seberte nečistotu a vařte, dokud maso nebude velmi měkké – asi 2½ hodiny.
- Všechno maso přendejte do velké mísy a přikryjte. Vývar sceďte a vraťte do hrnce. Vařte při vysoké teplotě asi 45 minut, dokud se obsah nezredukuje asi na 10 hrnků. Během vaření, i po něm, sbírejte z povrchu tuk.
- Potom přidejte do vývaru zbývající pórek, celer a mrkev, spolu s tuřínem a pastinákem. Přikryjte a na nízké teplotě nechte pobublávat asi 30 minut, dokud nebude zelenina tak akorát měkká. Přidejte zbývající morkové kosti a brambory. Přikryjte a na mírném ohni vařte asi 40 minut, až budou brambory měkké.
- Maso nakrájejte přes vlákno na 6-8 kousků. Líčko nakrájejte na asi 5cm kousky. Maso dejte do hrnce, aby se na mírném ohni ve vývaru prohřálo. Dochuťte solí a pepřem. Naběračkou rozdělte vývar do mělkých servírovacích misek. Přidejte maso, morkové kosti, zeleninu a podávejte, spolu s nabídkou křenu, hořčice a zakysané smetany na stole.
Vyzkoušejte také telecí pot au feu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Polévka pot-au-feu