Suroviny
- hovězí ramínko (nebo kližka, nakrájené na 4 kusy) 1 kg
 - hovězí líčka 1 ks
 - česnek 8 stroužků
 - cibule (oloupané a přepůlené) 2 ks
 - hovězí morkové kosti (nařezané na 8-10 kousků) 2 ks
 - pórek (jen bílá část) 6 ks
 - celer (oloupané) 2 bulvy
 - bouquet garni (2 bobkové listy, 1 větvička tymiánu, 4 snítky petržele) 1 ks
 - sůl
 - pepř (čerstvě namletý)
 - voda 6 litrů
 - brambory (oloupané a přepůlené) 4 ks
 - tuřín 8 malých ks
 - mrkev (menší) 5 ks
 - kapusta (nakrájená na 6 klínků) 1/2 menší hlávky
 - celý pepř 6 kuliček
 - sůl 1 lžička
 - hladkolistá petržel (nasekaná)
 
K podávání
- mořská sůl
 - dijonská hořčice
 - křen (strouhaný)
 - zakysaná smetana
 
    
    
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dejte cibuli a polovinu z pórku, celeru a mrkve. Na zeleninu položte hovězí maso. Petržel, bobkové listy a tymián zabalte do kousku plátna, pevně svažte do balíčku. Ten dejte do hrnce současně s kuličkami pepře a 1 lžičkou soli. Přidejte 2 kousky morkových kostí a vodu. Při vysoké teplotě přiveďte k varu, potom snižte teplotu na velmi nízkou, částečně přiklopte a nechte pobublávat, občas z povrchu seberte nečistotu a vařte, dokud maso nebude velmi měkké – asi 2½ hodiny.
 - Všechno maso přendejte do velké mísy a přikryjte. Vývar sceďte a vraťte do hrnce. Vařte při vysoké teplotě asi 45 minut, dokud se obsah nezredukuje asi na 10 hrnků. Během vaření, i po něm, sbírejte z povrchu tuk.
 - Potom přidejte do vývaru zbývající pórek, celer a mrkev, spolu s tuřínem a pastinákem. Přikryjte a na nízké teplotě nechte pobublávat asi 30 minut, dokud nebude zelenina tak akorát měkká. Přidejte zbývající morkové kosti a brambory. Přikryjte a na mírném ohni vařte asi 40 minut, až budou brambory měkké.
 - Maso nakrájejte přes vlákno na 6-8 kousků. Líčko nakrájejte na asi 5cm kousky. Maso dejte do hrnce, aby se na mírném ohni ve vývaru prohřálo. Dochuťte solí a pepřem. Naběračkou rozdělte vývar do mělkých servírovacích misek. Přidejte maso, morkové kosti, zeleninu a podávejte, spolu s nabídkou křenu, hořčice a zakysané smetany na stole.
 
Vyzkoušejte také telecí pot au feu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Polévka pot-au-feu