Chuť Vietnamu

Bò kho – Vietnamské pomalu vařené hovězí s citronovou trávou, badyánem a kořenovou zeleninou

Moje hodnocení
2x

Vůní a barvami připomíná známou polévku phở, ale kokosová voda s vývarem se během dlouhého vaření vsáknou do masa a zeleniny a vy tak podáváte měkké kousky hovězího s bramborami a mrkví. Kořenovou zeleninu můžete obměnit podle zásob v lednici nebo sezony. Pokrm můžete doplnit plochými rýžovými nudlemi či rýží. Výborně chutná i druhý den.

4 porce
180 minut
větnamská

Suroviny

K podávání

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na kostky o velikosti sousta. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, celer nakrájejte na 1cm plátky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Citronovou trávu naklepejte plochou stranou nože, aby změkla, pak ji nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
  2. Na vyšším stupni rozehřejte široký kastrol. Vlijte do něj polovinu oleje, vsypte maso a opékejte ho 2 až 3 minuty za občasného míchání, aby ztmavlo a ze všech stran se lehce opeklo. Vyjměte ho na talíř. Zmírněte teplotu, přilijte zbylý olej a vsypte cibuli, celer, zázvor i citronovou trávu. Restujte zhruba 5 minut doměkka a dozlatova. Přimíchejte česnek, mletý koriandr a římský kmín. Přidejte maso a promíchejte.
  3. Přilijte kokosovou vodu a vývar. Přidejte hřebíček, badyán a skořici, přiklopte a polévku mírně vařte 2 hodiny.
  4. Mezitím brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte je na kostky, resp. 2,5cm plátky. Pak je přidejte do polévky, ochuťte cukrem a rybí omáčkou. Přiklopte a vařte na nízkém stupni 15 minut, až bude maso měkké.
  5. Polévku přiveďte k varu, vsypte do ní cukrový hrášek a vařte ho 5 minut. Podle chuti přidejte chilli vločky. Rozdělte do misek, posypte čerstvě mletým pepřem, thajskou bazalkou a nahrubo nasekaným koriandrem a podávejte s klínky limety nebo citronu.
PRIMA TIP: Místo phở vývaru klidně použijte běžný hovězí vývar nebo bílé víno, polévka pak bude trochu slabší nebo nakyslejší. Nezapomeňte na závěr dochutit. Po opečení surovin je můžete přesunout do hrnce pro pomalé vaření nebo tlakového hrnce, které nevyžadují vaši pozornost. Citronovou trávu někdy koupíte pod názvem citronela.

Vyzkoušejte také recept na oblíbené Bún bò Nam Bô s hovězím masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chuť Vietnamu

Luu Uyen Chuť Vietnamu

Ze všech asijských kuchyní potřebujete na tu vietnamskou nejméně exotických surovin. Stačí jen pár specialit, které koupíte v každé večerce, a z běžných potravin vykouzlíte úžasně voňavé, hřejivé, syté a lahodné pokrmy. Podrobně popsaný postup vás povede krok za krokem. Autorka Luu Uyen spojuje své vietnamské kořeny a chuť dětství se zkušenostmi psaní o jídle. U každého receptu doporučuje různé variace tak, abyste mohli pokrm obměnit nebo uvařit z toho, co zrovna seženete. Vietnamské recepty jsou tak chutné díky vyvážení sladké, kyselé, slané, hořké, ostré a umami chuti a díky této knize se to perfektně naučíte.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty