Suroviny
- hovězí žebra (krátká, bez kostí) 450 g
- cibule 1 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- zázvor (čerstvý) 15 g
- citronová tráva 2 ks
- česnek 2 stroužky
- rostlinný olej 2 lžíce
- mletý koriandr 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- kokosová voda (nebo voda) 300 ml
- hovězí vývar (nebo kuřecí – phờ) 300 ml
- hřebíček 4 ks
- badyán 8 hvězdiček
- celá skořice 1 svitek
- brambory 400 g
- mrkev 300 g
- cukr krupice 1 lžička
- rybí omáčka 2 lžíce
- cukrový hrášek 60 g
- chilli vločky (lze vynechat)
- černý pepř (čerstvě namletý)
K podávání
- limetka (nebo citron – na klínky)
- thajská bazalka (lístky) 2–4 hrsti
- koriandr (čerstvý) 2–4 hrsti
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na kostky o velikosti sousta. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, celer nakrájejte na 1cm plátky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Citronovou trávu naklepejte plochou stranou nože, aby změkla, pak ji nasekejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Na vyšším stupni rozehřejte široký kastrol. Vlijte do něj polovinu oleje, vsypte maso a opékejte ho 2 až 3 minuty za občasného míchání, aby ztmavlo a ze všech stran se lehce opeklo. Vyjměte ho na talíř. Zmírněte teplotu, přilijte zbylý olej a vsypte cibuli, celer, zázvor i citronovou trávu. Restujte zhruba 5 minut doměkka a dozlatova. Přimíchejte česnek, mletý koriandr a římský kmín. Přidejte maso a promíchejte.
- Přilijte kokosovou vodu a vývar. Přidejte hřebíček, badyán a skořici, přiklopte a polévku mírně vařte 2 hodiny.
- Mezitím brambory a mrkev oloupejte a nakrájejte je na kostky, resp. 2,5cm plátky. Pak je přidejte do polévky, ochuťte cukrem a rybí omáčkou. Přiklopte a vařte na nízkém stupni 15 minut, až bude maso měkké.
- Polévku přiveďte k varu, vsypte do ní cukrový hrášek a vařte ho 5 minut. Podle chuti přidejte chilli vločky. Rozdělte do misek, posypte čerstvě mletým pepřem, thajskou bazalkou a nahrubo nasekaným koriandrem a podávejte s klínky limety nebo citronu.
PRIMA TIP: Místo phở vývaru klidně použijte běžný hovězí vývar nebo bílé víno, polévka pak bude trochu slabší nebo nakyslejší. Nezapomeňte na závěr dochutit. Po opečení surovin je můžete přesunout do hrnce pro pomalé vaření nebo tlakového hrnce, které nevyžadují vaši pozornost. Citronovou trávu někdy koupíte pod názvem citronela.
B kho Vietnamské pomalu vařené hovězí s citronovou trávou, badyánem a kořenovou zeleninou Zdroj: Chuť Vietnamu
Vyzkoušejte také recept na oblíbené Bún bò Nam Bô s hovězím masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE