Neplecha na plechu

Domácí nadýchané housky na hot dogy

Moje hodnocení
1x

Hot dogy jistě dobře znáte. Nemusí to ale být jen obyčejný pár v housce, snadno totiž zvládnete tento street food vyšperkovat a připravit pro svou rodinu a přátele pochoutku, na kterou jen tak nezapomenou. Třeba v New Yorku ho plní cibulí, argentinský je zase plný chimichurri. A když si navíc upečete vlastní pečivo! To ho posunete zase o kus výš.

10 porcí
180 minut
americká

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Mléko nalijte do kastrolku a dejte ho zahřívat. Když z něj lehce začne stoupat pára, odstavte ho (nechcete totiž, aby se vařilo, pouze bylo horké). Do horkého mléka zamíchejte máslo a nechte ho zcela rozpustit.
  2. Poté směs nechte vychladnout na 40 °C. Do velké mísy prosejte mouku a uprostřed udělejte velký důlek. Do něj nalijte mléčnou směs, přisypte cukr a rozdrobte droždí. Vařečkou do tekutiny zamíchejte tolik okolní mouky, aby se uprostřed kráteru utvořilo hustější těstíčko.
  3. Na okolní mouku nasypte sůl a takto nechte směs 15 minut odpočívat, než vzejde kvásek. Když kvásek vzejde, přidejte do směsi vejce a žloutek a vše vařečkou promíchejte, aby se suroviny spojily. Poté směs vysypte na pracovní plochu a zpracujte v hezké kompaktní těsto, které nechte v míse přikryté potravinovou fólií 1 hodinu kynout (těsto vám bude z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné).
  4. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud vám i po této době bude připadat lepivé, nechte ho přikryté potravinovou fólií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu.
  5. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu ho tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem. Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu, kde ho rozdělte na 10 stejně velkých dílů. Každý díl zploštěte na tvar obdélníku, pravý a levý kraj mu lehce ohněte dovnitř a zespoda nahoru ho srolujte.
  6. Konce posléze lehce rozválejte, aby byl celý rohlík souměrný. Plech vyložte pečicím papírem a housky na něj poskládejte v jedné řadě se zhruba 2 cm širokými rozestupy. Poté je přikryjte potravinovou fólií, kterou lehce potřete olejem tak, aby se nepřilepila k houskám, a nechte 30 minut kynout.
  7. Troubu předehřejte na 160 °C. Vykynuté housky potřete rozkvedlaným vejcem s 1 lžící mléka a poté je pečte v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 25 minut nebo tak dlouho, dokud nejsou krásně zlaté.

Chcete si upéct tradiční chlebovou placku naan podle videoreceptu?

Kompletní recept najdete ZDE: Česnekový naan

Nebo tu máme celou řadu dalších receptů na domácí pečivo:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty