Suroviny
- polohrubá mouka (pšeničná, např. Probio) 450 g
- sůl 1 a 1/2 lžičky
- voda (vlažná) 250 ml
- sušené droždí 1 sáček
- třtinový cukr 1 lžička
- slunečnicový olej (bio, na pečení a smažení, Probio) 80 ml
Na posypání
- mák (nebo hrubá sůl, celý kmín, semínka)
Postup přípravy
- Mouku promíchejte se solí. Do vedlejší misky vlijte vlažnou vodu. Přisypte droždí a cukr a promíchejte. Vlijte do mísy k mouce. Přidejte olej a zpracujte těsto. Zadělávejte jej asi 10 minut, aby bylo pěkně hladké a pružné. Mísu s těstem zakryjte fólií a nechte hodinu kynout.
- Nakynuté těsto překlopte na pomoučený vál. Krátce propracujte a poté rozdělte na 8 stejně velkých dílků. Z každého kousku těsta vytvarujte bochánek. Položte jej na pomoučený vál, lehce pomoučněte a přikryjte utěrkou. Nechte 15 – 20 minut kynout.
- Bochánky jeden po druhém vyválejte do trojúhelníků (měly by mít kratší základnu než odvěsny). Od široké strany (základny) rolujte směrem k vrcholu. Těsto nijak nenapínejte, rolujte jej zvolna, aby mělo prostor pro kynutí.
- Rohlíky skládejte na plech vyložený pečicím papírem s většími rozestupy, aby se nespekly. Přikryjte je utěrkou a nechte 15 – 20 minut kynout.
- Rohlíky potřete vejcem prošlehaným s trochou vody. Posypte mákem (nebo tím, co máte rádi). Pečte při 220 °C asi 17 - 20 minut.
K čerstvým rohlíkům připravte jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE