Domácí kynuté rohlíky sypané mákem – perfektní příloha k jarním pomazánkám

Moje hodnocení
1x

Propadnout výrobě domácího pečiva je tak snadné. Stačí to jednou vyzkoušet, a jakmile se po bytě rozline ta omamná vůně, budete ztraceni… Křupavý rohlíček je báječný třeba k vajíčkové pomazánce, která je právě v kurzu.

8 porcí
60 minut

Suroviny

Na potření

Na posypání

  • mák (nebo hrubá sůl, celý kmín, semínka)

Postup přípravy

  1. Mouku promíchejte se solí. Do vedlejší misky vlijte vlažnou vodu. Přisypte droždí a cukr a promíchejte. Vlijte do mísy k mouce. Přidejte olej a zpracujte těsto. Zadělávejte jej asi 10 minut, aby bylo pěkně hladké a pružné. Mísu s těstem zakryjte fólií a nechte hodinu kynout.
  2. Nakynuté těsto překlopte na pomoučený vál. Krátce propracujte a poté rozdělte na 8 stejně velkých dílků. Z každého kousku těsta vytvarujte bochánek. Položte jej na pomoučený vál, lehce pomoučněte a přikryjte utěrkou. Nechte 15 – 20 minut kynout.
  3. Bochánky jeden po druhém vyválejte do trojúhelníků (měly by mít kratší základnu než odvěsny). Od široké strany (základny) rolujte směrem k vrcholu. Těsto nijak nenapínejte, rolujte jej zvolna, aby mělo prostor pro kynutí.
  4. Rohlíky skládejte na plech vyložený pečicím papírem s většími rozestupy, aby se nespekly. Přikryjte je utěrkou a nechte 15 – 20 minut kynout.
  5. Rohlíky potřete vejcem prošlehaným s trochou vody. Posypte mákem (nebo tím, co máte rádi). Pečte při 220 °C asi 17 - 20 minut.

K čerstvým rohlíkům připravte jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty