Suroviny
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 175–200 g
- sušené droždí 1 balíček
- cukr 1 lžička
- voda (vlažná) 250 ml
- rozmarýn 2 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- pepř (čerstvě namletý)
- žloutek (na potření) 1 ks
Postup přípravy
- V míse promíchejte obě mouky, droždí, cukr, sůl, pepř, olej a rozmarýn. Přidejte vlažnou vodu. Vypracujte důkladně – mělo by vám to zabrat alespoň pět minut – hladké těsto, které nechejte hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta vyválejte tenké válečky, které zapleťte do tvaru housek: Ze tří, ze dvou nebo z jediného pramínku. Ze tří je pleťte jako cop, konce na obou koncích zahněte pod housku. Budete-li plést ze dvou, uprostřed je překřižte, všechny konce položte na jednu stranu a pleťte jako základ na vánočku ze čtyř copů. Na jediném pramínku jednoduše udělejte uzel.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Housky přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechejte patnáct minut kynout a poté potřete prošlehaným žloutkem s vodou. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut.