Suroviny
- žitná mouka (celozrnná(např. Pernerka)) 250 g
- mléko 150 ml
- ocet 1 lžíce
- drcený kmín 1 lžička
- olej 2 lžíce
- droždí 10 g
- cukr 1 lžička
- mléko (na potření a posypání)
- kmín (na potření a posypání)
- hrubozrnná sůl (na potření a posypání)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Nejprve zadělejte kvásek a nechte ho vzejít – smíchejte droždí, cukr a trochu teplého mléka, promíchejte a nechte cca 15 minut odstát.
- Poté smíchejte všechny suroviny a nakonec přimíchejte kvásek. V robotu propracujte těsto a nechte 2 hodiny kynout (nebudete mít klasické těsto, spíš takovou pastu).
- Posypte moukou a vyválejte kruh, který rozdělte na osm trojúhelníků. Každý trojúhelník rolujte od nejširší části po nejtenčí a dejte na plech. Můžete nechat rovně jako klasický rohlík nebo zatočit.
- Nechte ještě 30 minut na plechu kynout. Na závěr rohlíky potřete mlékem a posypte solí nebo kmínem.
- Pečte v rozpálené troubě na 180 °C asi 20–25 minut dle trouby.