Suroviny
- mléko (vlažné) 270 ml
- sušené droždí 2 lžičky
- máslo 50 g
- cukr 1 lžička
- sůl 2 lžičky
- hladká mouka 500 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- vejce (na potření) 1 ks
- hrubozrnná sůl (na posypání)
- celý kmín (na posypání)
- mák (na posypání)
- semínka (na posypání)
Postup přípravy
- Do mléka nasypte droždí, vmíchejte 2 lžíce mouky a cukr. Překryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.
- Do větší mísy nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko smíchané s droždím. Ze všech ingrediencí vypracujte pružné těsto pomocí měchačky, nebo robotu. Na závěr těsto vyklopte na pomoučený vál a propracujte rukama. Těsto vložte do čisté nádoby, poprašte moukou a zakryjte potravinovou folií. Nechte 2 hodiny kynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého upleťte housku. Housky vyskládejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 15 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem nebo mákem. Pečte na 200 °C dozlatova.