Suroviny
- hladká mouka 650 g
- mléko 350 ml
- slunečnicový olej 60 ml
- máslo 30 g
- droždí 7 g
- cukr krupice 20 g
- sůl 1,5 lžičky
- vejce 2 ks
- sezamová semínka
Postup přípravy
- Ve vlažném mléce rozmíchejte instantní droždí spolu s cukrem krupicí. Jakmile se na hladině začnou tvořit bublinky (za cca 5 minut), přilijte ke směsi slunečnicový olej a přidejte 1 vejce. Dobře promíchejte.
- Ve velké míse smíchejte prosátou hladkou mouku se solí. Přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte (promněte) do mouky tak, aby v ní nezůstaly žádné kousky másla. Za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte měkké a vláčné těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte 1 lžíci mouky. Pokud je naopak málo vláčné, přidejte 1 lžíci mléka navíc. Těsto důkladně prohněťte na pracovní ploše, kterou jemně potřete papírovou utěrkou namočenou ve slunečnicovém oleji. Moukou již nepodsypávejte. Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy vytřené slunečnicovým olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Vykynuté těsto vyklopte na naolejovanou pracovní plochu a rozdělte ho na 18 stejných dílů, které zakryjte potravinářskou fólií. Postupně z každého kousku vyválejte na naolejované pracovní ploše váleček o délce 30–35 cm, na kterém nejdříve udělejte uzel (konce o délce 5 cm musí zůstat volné) a poté zbylé konce oviňte kolem oka do středu, ve kterém volné konce dobře spojte. Dlaněmi vytvarujte kulatý tvar a housku položte na plech vyložený pečicím papírem. Tímto způsobem zpracujte zbývající kousky těsta.
- Plech s houskami zakryjte potravinářskou fólií, kterou jemně potřete slunečnicovým olejem, a nechte je kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60 minut). Mezitím troubu předehřejte na 200 °C. V misce prošlehejte vejce s 1 lžící studené vody, směsí potřete vykynuté housky a posypejte je sezamem.
- Pečte v předehřáté troubě dozlatova (15–20 minut). Upečené housky nechte vychladnout na mřížce.