Domácí máslové housky s mákem

Moje hodnocení
25x

Chcete ráno přivonět k domácím houskám a začít den chutnou snídaní? Upečte si domácí máslové housky s mákem, po kterých se jen zapráší. Jsou sice časově náročnější, ale jakmile je ochutnáte, jiné už se vám nebude chtít zkoušet.

10 porcí
120 minut

Tang zhong

Těsto

Na pomašlování

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte tang zhong: do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše.
  2. Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí.
  3. Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte cukrem a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí.
  4. Pak už je čas na těsto. Mouku prosejte do hnětací mísy, přidejte tang zhong, rozpuštěné droždí, vodu, máslo, vejce a sůl.
  5. Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do uzavíratelné plastové mísy, kterou uzavřete a nechte těsto 1 hodinu kynout.
  6. Po hodině těsto rozdělte na 10–12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vyválejte dlouhý pramen a zapleťte z něj housku (spousta návodů na zapletení housek z 1 pramenu najdete na YouTube). Nebo si každý kousek rozdělte ještě na 2 prameny a zapleťte z nich cop.
  7. Housky přendejte na plech vystlaný pečicím papírem.
  8. Pomašlujte je rozkvedlaným vejcem se smetanou a posypte mákem.
  9. Nyní nechte 30–40 minut kynout.
  10. Troubu rozehřejte na 230 °C: dolní i horní ohřev s horkovzduchem a na spod dejte misku s vodou, aby vznikla pára.
  11. Když jsou housky nakynuté, dejte plech/plechy do trouby a pečte 10–12 minut.
  12. Po upečení plech/plechy s upečenými houskami zakryjte vlhkými utěrkami, aby se zapařily a byly krásně měkoučké.
  13. Nechte 20 minut vychladnout a poté můžete jíst.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Milluji


Přečtěte si také

Recepty