Domácí máslové housky s mákem
Zdroj: Milluji
Domácí máslové housky s mákem
Zdroj:
Milluji
Chcete ráno přivonět k domácím houskám a začít den chutnou snídaní? Upečte si domácí máslové housky s mákem, po kterých se jen zapráší. Jsou sice časově náročnější, ale jakmile je ochutnáte, jiné už se vám nebude chtít zkoušet.
Postup přípravy
-
Nejprve připravte tang zhong: do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše.
-
Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí.
-
Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte cukrem a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí.
-
Pak už je čas na těsto. Mouku prosejte do hnětací mísy, přidejte tang zhong, rozpuštěné droždí, vodu, máslo, vejce a sůl.
-
Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do uzavíratelné plastové mísy, kterou uzavřete a nechte těsto 1 hodinu kynout.
-
Po hodině těsto rozdělte na 10–12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vyválejte dlouhý pramen a zapleťte z něj housku (spousta návodů na zapletení housek z 1 pramenu najdete na YouTube). Nebo si každý kousek rozdělte ještě na 2 prameny a zapleťte z nich cop.
-
Housky přendejte na plech vystlaný pečicím papírem.
-
Pomašlujte je rozkvedlaným vejcem se smetanou a posypte mákem.
-
Nyní nechte 30–40 minut kynout.
-
Troubu rozehřejte na 230 °C: dolní i horní ohřev s horkovzduchem a na spod dejte misku s vodou, aby vznikla pára.
-
Když jsou housky nakynuté, dejte plech/plechy do trouby a pečte 10–12 minut.
-
Po upečení plech/plechy s upečenými houskami zakryjte vlhkými utěrkami, aby se zapařily a byly krásně měkoučké.
-
Nechte 20 minut vychladnout a poté můžete jíst.
Domácí máslové housky s mákem 2
Zdroj: Milluji
Domácí máslové housky s mákem 2
Zdroj:
Milluji