zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Domácí máslové housky s mákem
Autor: Milluji Domácí máslové housky s mákem

Domácí máslové housky s mákem

Hodnoceno: 9x
Chcete ráno přivonět k domácím houskám a začít den chutnou snídaní? Upečte si domácí máslové housky s mákem, po kterých se jen zapráší. Jsou sice časově náročnější, ale jakmile je ochutnáte, jiné už se vám nebude chtít zkoušet.
nad 2 hodiny
10–12 ks porcí

reklama

Suroviny (10–12 ks porcí)

Na pomašlování:

Postup

  1. Nejprve připravte tang zhong: do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše.
  2. Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí.
  3. Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte cukrem a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí.
  4. Pak už je čas na těsto. Mouku prosejte do hnětací mísy, přidejte tang zhong, rozpuštěné droždí, vodu, máslo, vejce a sůl.
  5. Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do uzavíratelné plastové mísy, kterou uzavřete a nechte těsto 1 hodinu kynout.
  6. Po hodině těsto rozdělte na 10–12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vyválejte dlouhý pramen a zapleťte z něj housku (spousta návodů na zapletení housek z 1 pramenu najdete na YouTube). Nebo si každý kousek rozdělte ještě na 2 prameny a zapleťte z nich cop.
  7. Housky přendejte na plech vystlaný pečicím papírem.
  8. Pomašlujte je rozkvedlaným vejcem se smetanou a posypte mákem.
  9. Nyní nechte 30–40 minut kynout.
  10. Troubu rozehřejte na 230 °C: dolní i horní ohřev s horkovzduchem a na spod dejte misku s vodou, aby vznikla pára.
  11. Když jsou housky nakynuté, dejte plech/plechy do trouby a pečte 10–12 minut.
  12. Po upečení plech/plechy s upečenými houskami zakryjte vlhkými utěrkami, aby se zapařily a byly krásně měkoučké.
  13. Nechte 20 minut vychladnout a poté můžete jíst. 
Domácí máslové housky s mákem
Autor: Milluji Domácí máslové housky s mákem

reklama

Milluji
Kateřina Jašková

Blog Milluji je zaměřen na racionální způsob života. Naše zdraví a štěstí je ovlivněno nejen správným a kvalitním stravováním, ale také způsobem myšlení a naším celkovým životním stylem. Na tomto blogu najdete inspiraci pro zdravé vaření a pečení, výrobu domácí kosmetiky, motivační články, články o zdraví a také o všech radostech i nástrahách mateřství.

Jmenuji se Kateřina Jašková a víte co? Miluji svůj život :)

Související témata: pečivo , domácí pečivo , housky , Malá jídla