Tang zhong
- plnotučné mléko 60 g
- voda 25 g
- hladká mouka (pšeničná ) 20 g
Těsto
- tangzhong (hotový )
- hladká mouka (pšeničná ) 550 g
- voda (vlažná ) 290 g
- máslo (rozpuštěné ) 65 g
- vejce (pokojové teploty) 1 ks
- droždí (čerstvé ) 22 g
- cukr krupice 1 lžička
- sůl 12 g
Na pomašlování
- vejce 1 ks
- smetana ke šlehání 1 lžíce (volitelné)
- mák (celý )
Postup přípravy
- Nejprve připravte tang zhong: do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše.
- Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí.
- Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte cukrem a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí.
- Pak už je čas na těsto. Mouku prosejte do hnětací mísy, přidejte tang zhong, rozpuštěné droždí, vodu, máslo, vejce a sůl.
- Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do uzavíratelné plastové mísy, kterou uzavřete a nechte těsto 1 hodinu kynout.
- Po hodině těsto rozdělte na 10–12 stejně velkých kousků. Z každého kousku vyválejte dlouhý pramen a zapleťte z něj housku (spousta návodů na zapletení housek z 1 pramenu najdete na YouTube). Nebo si každý kousek rozdělte ještě na 2 prameny a zapleťte z nich cop.
- Housky přendejte na plech vystlaný pečicím papírem.
- Pomašlujte je rozkvedlaným vejcem se smetanou a posypte mákem.
- Nyní nechte 30–40 minut kynout.
- Troubu rozehřejte na 230 °C: dolní i horní ohřev s horkovzduchem a na spod dejte misku s vodou, aby vznikla pára.
- Když jsou housky nakynuté, dejte plech/plechy do trouby a pečte 10–12 minut.
- Po upečení plech/plechy s upečenými houskami zakryjte vlhkými utěrkami, aby se zapařily a byly krásně měkoučké.
- Nechte 20 minut vychladnout a poté můžete jíst.
Domácí máslové housky s mákem 2 Zdroj: Milluji