Suroviny
- hladká mouka (celozrnná pšeničná) 750 g
- voda (vlažná) 375 g
- droždí (čerstvé; nebo 10 g sušeného) 30 g
- sůl 15 g
- cukr krupice 1 lžička
- řepkový olej 90 g
- vejce 1 ks
- mák
- sezamová semínka
- kmín
Postup přípravy:
-
Mouku, vodu, sůl, olej a cukr dejte do mísy od robotu. Rozdrobte nebo nasypte droždí, zvolte nástavec typu hák a nechte 10 minut na nižší stupeň zpracovat těsto.
-
To poté přendejte do plastové či dřevěné mísy (lépe vodí teplo, a proto je lepší na kynutí těsta), poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 40–60 minut kynout.
-
Poté těsto rozdělte na dvě půlky, z jedné vyválejte kruh, který rozdělte na 8 ks trojúhelníků a postupně každý trojúhelník zarolujte od široké strany až ke špičce. Každý rohlík přendejte na plech, který vystelte pečicím papírem. Stejně tak pokračujte s druhou půlkou těsta a rohlíky dejte na druhý plech.
-
Rohlíky pomašlujte prošlehaným vajíčkem a posypte mákem, sezamem, kmínem či hrubozrnnou solí. Rohlíky nyní nechte 40 minut kynout.
-
Troubu rozehřejte na 220 °C a naspod dejte mističku s vodou, aby se vytvořila pára.
-
Rohlíky pečte postupně, nejdřív dejte do trouby první plech, pečte 12 minut, poté plech vyndejte, rohlíky nechte vychladnout a mezitím se upečou rohlíky na druhém plechu.
-
Po upečení přehoďte přes plechy na 10 minut vlhké utěrky, zajistíte tím, že budou rohlíky krásně měkké.