Suroviny
- sušené droždí 1 lžíce
- teplá voda 120 ml
- Mléko 120 ml
- velké vejce 1 ks
- rostlinný olej nebo rozpuštěné máslo 2 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- mořská sůl 1 lžička
- hladká mouka (třetinu lze nahradit celozrnnou) 375 g
- rozpuštěné máslo nebo rozšlehané vejce na potření 1 lžíce
- semínka na posypání (sezam, mák, černý sezam, lněné semínko...)
Postup přípravy
- Do velké mísy dejte teplou vodu (nesmí být horká!) spolu s droždím a dobře promíchejte, dokud se perfektně nerozpustí. V druhé míse smíchejte mléko, vejce, olej, cukr a sůl. Nyní můžete obě směsi spojit a přidat mouku, ale ne celý podíl. Vyzkoušejte vytvořit řidší těsto, se kterým se lépe pracuje a postupně raději přidávejte více mouky.
- Ručně, vařečkou či pomocí robotu těsto zpracujte, dokud nebude krásně hladké, pružné a stále lehce lepivé, ale na stěny nádoby, ve které pracujete, se už nebude lepit. Tento proces by měl trvat 10 minut. Těsto nechte kynout přibližně hodinu na teplém místě přikryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Nyní ho vyklopte na lehce pomoučený vál, rozdělte na 8 stejných dílů a vytvarujte hezké pravidelné houstičky, které pokládejte na pečicím papírem vyložený plech. Osobně je tvaruji tak, že v dlani nebo na vále napínám a balím těsto do středu. Vál, když je jen lehounce pomoučený, vytváří skvělý, na toto tvarování ideální, odpor. Já jsem dělala 7 standardních houstiček a z posledního dílu dvě dětské, jak je vidět na fotkách. Bulky přikryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 30–40 minut, dokud opět nezdvojnásobí svůj objem.
- Předehřejte troubu na 185 °C, horkovzdušnou na 165 °C. Pro matný povrch vykynuté bochánky potírejte vodou nebo rozpuštěným máslem, pro povrch lesklý, rozšlehaným vejcem. Posypejte semínky a pečte dozlatova přibližně 15–18 minut. Osvědčené jsou i uskladněné v mrazáku. Skvělé jsou i s máslem a marmeládou.