Alena Kolaříková

Sádlové rohlíky z kynutého těsta

Moje hodnocení
7x

Perfektně vláčná střídka a křupavá kůrka, tak vypadá pečivo, které si chceme dát ráno k snídani. Upečte si ho sami podle tohoto receptu! Kromě rohlíků můžete z tohoto těsta vytvarovat i jiné tvary – uzly, bulky, pletýnky – nebo do těsta zamotejte párky či strouhaný sýr.

12 porcí
120 minut

Suroviny

  • voda (vlažná voda) 500 ml
  • čerstvé droždí (nebo 1 sáček sušeného) 42 g
  • moučkový cukr (cukr moučka) 1 lžička
  • polohrubá mouka (polohrubá mouka (lze nahradit hladkou nebo celozrnnou špaldovou)) 400–450 g
  • sádlo (lze nahradit máslem) 90 g
  • sůl 2 lžičky

Na potření

Na posypání

  • hrubá sůl, kmín, černucha, mák...

Postup přípravy

  1. Do mísy kuchyňského robota s hnětacím hákem nalijte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a položte na teplé místo. Nechte odpočívat, dokud se na vodě neudělají světle hnědé bubliny z droždí. Až vzejde kvásek, přidejte zbylé suroviny. Mouky přidejte jen 400 g, 50 g máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo. Pokud používáte sušené droždí, vmíchejte ho do vlažné vody zároveň s moukou.
  2. Vypracujte pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě hodinu kynout. Těsto vyklopte a rozdělte na zhruba 4 stejně velké díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 výsečí. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku a stočte, klidně ale můžete nechat i rovné rohlíky. Pokud chcete velké rohlíky, rozdělte těsto pouze na 2 díly po 6 výsečích.
  3. Rohlíky skládejte na plech s pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechejte ještě 30 minut kynout.
  4. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mákem nebo jiným kořením. Pečte dozlatova, bude to trvat asi 15 minut a kousek. Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Alena Kolaříková

Bohyně kuchyně Alena Kolaříková

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k napsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Alena Kolaříková alias Bohyně kuchyně při jejím psaní čerpala z vlastního života své velké rodiny. Sama sepsala a nafotila recepty ze surovin, které máte běžně doma v lednici či ve spíži. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. V kuchařce najdete 88 receptů na snídaně, svačiny, polévky, hlavní jídla, moučníky a domácí pečivo. Nápady, jak z jednoho základu připravit několik dalších jídel a tipy co všechno si můžete připravit ve větším množství a uchovat v mrazničce.

Zakoupíte u svého knihkupce nebo na obchod.bohynekuchyne.cz.


Přečtěte si také

Recepty