Suroviny
- voda (vlažná ) 500 ml
- droždí (čerstvé nebo 1 sáček sušeného) 42 g
- moučkový cukr 1 lžička
- polohrubá mouka (lze nahradit hladkou nebo celozrnnou špaldovou) 400–450 g
- sádlo (lze nahradit máslem) 90 g
- sůl 2 lžičky
Na potření
- vejce 1 ks
Postup přípravy
- Do mísy kuchyňského robota s hnětacím hákem nalijte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a položte na teplé místo. Nechte odpočívat, dokud se na vodě neudělají světle hnědé bubliny z droždí. Až vzejde kvásek, přidejte zbylé suroviny. Mouky přidejte jen 400 g, 50 g máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo. Pokud používáte sušené droždí, vmíchejte ho do vlažné vody zároveň s moukou.
- Vypracujte pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě hodinu kynout. Těsto vyklopte a rozdělte na zhruba 4 stejně velké díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 výsečí. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku a stočte, klidně ale můžete nechat i rovné rohlíky. Pokud chcete velké rohlíky, rozdělte těsto pouze na 2 díly po 6 výsečích.
- Rohlíky skládejte na plech s pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechejte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mákem nebo jiným kořením. Pečte dozlatova, bude to trvat asi 15 minut a kousek. Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout.
Sádlové rohlíky z kynutého těsta Zdroj: Božská kuchařka