Najděte si recept
Na co máte chuť?

Sádlové rohlíky z kynutého těsta
Suroviny (12-24 porcí)
- vlažná voda 500 ml
- čerstvé droždí (nebo 1 sáček sušeného) 42 g
- cukr moučka 1 lžička
- polohrubá mouka (lze nahradit hladkou nebo celozrnnou špaldovou) 400–450 g
- sádlo (lze nahradit máslem) 90 g
- sůl 2 lžičky
Na potření:
- vejce 1 ks
Na posypání:
Postup
- Do mísy kuchyňského robota s hnětacím hákem nalijte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a položte na teplé místo. Nechte odpočívat, dokud se na vodě neudělají světle hnědé bubliny z droždí. Až vzejde kvásek, přidejte zbylé suroviny. Mouky přidejte jen 400 g, 50 g máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo. Pokud používáte sušené droždí, vmíchejte ho do vlažné vody zároveň s moukou.
- Vypracujte pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě hodinu kynout. Těsto vyklopte a rozdělte na zhruba 4 stejně velké díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 výsečí. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku a stočte, klidně ale můžete nechat i rovné rohlíky. Pokud chcete velké rohlíky, rozdělte těsto pouze na 2 díly po 6 výsečích.
- Rohlíky skládejte na plech s pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a nechejte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mákem nebo jiným kořením. Pečte dozlatova, bude to trvat asi 15 minut a kousek. Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout.
Božská kuchařka
Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.
Alena Kolaříková alias Bohyně kuchyně při jejím psaní čerpala z vlastního života své velké rodiny. V kuchařce najdete 88 receptů na snídaně, svačiny, polévky, hlavní jídla, moučníky a domácí pečivo. Nápady, jak z jednoho základu připravit několik dalších jídel a tipy co všechno si můžete připravit ve větším množství a uchovat v mrazničce.
Vydalo nakladatelství CPRES. Zakoupíte u svého knihkupce nebo na www.obchod.bohynekuchyne.cz.