Suroviny
- hladká mouka 350 g
- Mléko 250 ml + na potření
- rozpuštěné máslo 25 g
- čerstvé droždí 25 g
- Cukr 1 zarovnaná lžička
- Sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Nejprve připravte kvásek. Odeberte 100 ml mléka, trochu ho zahřejte, aby bylo vlažné. Přisypte cukr a rozdrobte do něj droždí. Kvásek nechte v teple asi 15 minut vzejít.
- Mouku promíchejte se solí, přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto. To ihned rozdělte na dva bochánky, které vyválejte na kulaté placky cca 3–5 mm silné. Rozdělte je na čtyři výseče a srolujte od širokých konců. Cíp by měl být dole a na něj rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Rohlíky nechte na plechu 15 minut, poté je potřete mlékem a pečte 20 minut dozlatova.