Kristina Šemberová

Domácí šumivé housky se sektem

Moje hodnocení
7x

Domácí houstičky provoní kuchyň a potěší malé i velké strávníky. Těsto zadělejte sektem nebo jiným šumivým vínem, bublinky napomáhají kvašení, těsto je vláčné a houstičky po upečení kypré. Měkké vydrží i do druhého dne. Pečením alkohol zcela vyprchá. Pokud sekt nebo jiné šumivé víno nemáte, můžete ho nahradit perlivou vodou. Houstičky se báječně hodí k paštice, ale hosté si je zamilují i samotné s máslem nebo olivovým olejem.

15 porcí
120 minut

Suroviny

  • vlažné mléko 150 ml
  • čerstvé droždí 20 g (1/2 kostky)
  • cukr krupice 1 lžíce
  • hladká mouka 400 g
  • sůl 1/2 lžičky
  • vlahé máslo 80 g
  • sekt 100 ml
  • bílek 1 ks
  • voda 2 lžíce
  • hrubozrnná sůl na posypání
  • sezamová semínka na posypání
  • celý mák na posypání

Postup přípravy

  1. Do poloviny vlažného mléka rozdrobte droždí, oslaďte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
  2. Do mísy prosejte mouku, osolte ji, vlijte zbylé mléko a máslo, přilijte kvásek a sekt a vypracujte vařečkou hladké lesklé těsto. Zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45–60 minut.
  3. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky, vyválejte z nich tenké válečky a ze tří spleťte copánek. Spojte je nahoře, spleťte, rozpleťte na druhé straně a zapleťte znovu – tím budou obě strany housky stejné. Pozor, housky při pečení nabydou, chcete-li mít malé, tvarujte je hodně malé. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, jemně zmáčkněte hřbetem ruky uprostřed a nechte 20 minut kynout.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C. Vykynuté housky potřete bílkem smíchaným s vodou a posypte hrubou solí, sezamovými semínky anebo mákem. Vložte je do trouby, pečte 8 minut, ztlumte teplotu na 180 °C a nechte je asi 15–20 minut dopéct dozlatova.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kristina Šemberová

Vinná kuchařka Kristina Šemberová

Víte, že moravští a čeští vinaři pravidelně sbírají medaile na mezinárodních soutěžích vín a jejich vína se podávají i v michelinských restauracích? Zkušená editorka a autorka kuchařek (Sladká první republika a Neštěkej a jez!) Kristina Šemberová ve své třetí knize poutavě představuje tuzemské vinařské oblasti, výrobu vína, jeho uchovávání, servírování i jak a proč vůbec s ním vařit. Prakticky si to můžete vyzkoušet v 76 receptech na dobroty s vínem a k vínu, od předkrmů přes polévku, hlavní chody a saláty až po grilování a dezerty. Ať už potřebujete rychle připravit teplou večeři, nebo chcete překvapit svou lásku, servírovat rodinný oběd nebo pozvat přátele na party, ve vinné kuchařce Víno ve sklence a na talíři najdete vhodné pokrmy i s ideálním vinným doprovodem, který doporučuje trojnásobný nejlepší someliér ČR Tomáš Brůha.

www.vinnakucharka.cz


Přečtěte si také

Recepty