Suroviny
- vlažné mléko 150 ml
- čerstvé droždí 20 g (1/2 kostky)
- cukr krupice 1 lžíce
- hladká mouka 400 g
- sůl 1/2 lžičky
- vlahé máslo 80 g
- sekt 100 ml
- bílek 1 ks
- voda 2 lžíce
- hrubozrnná sůl na posypání
- sezamová semínka na posypání
- celý mák na posypání
Postup přípravy
- Do poloviny vlažného mléka rozdrobte droždí, oslaďte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
- Do mísy prosejte mouku, osolte ji, vlijte zbylé mléko a máslo, přilijte kvásek a sekt a vypracujte vařečkou hladké lesklé těsto. Zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45–60 minut.
- Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky, vyválejte z nich tenké válečky a ze tří spleťte copánek. Spojte je nahoře, spleťte, rozpleťte na druhé straně a zapleťte znovu – tím budou obě strany housky stejné. Pozor, housky při pečení nabydou, chcete-li mít malé, tvarujte je hodně malé. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, jemně zmáčkněte hřbetem ruky uprostřed a nechte 20 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vykynuté housky potřete bílkem smíchaným s vodou a posypte hrubou solí, sezamovými semínky anebo mákem. Vložte je do trouby, pečte 8 minut, ztlumte teplotu na 180 °C a nechte je asi 15–20 minut dopéct dozlatova.
Domácí šumivé housky se sektem Zdroj: Marek Bartoš