Domácí šumivé housky se sektem
Zdroj: Marek Bartoš
Domácí šumivé housky se sektem
Zdroj:
Marek Bartoš
Domácí houstičky provoní kuchyň a potěší malé i velké strávníky. Těsto zadělejte sektem nebo jiným šumivým vínem, bublinky napomáhají kvašení, těsto je vláčné a houstičky po upečení kypré. Měkké vydrží i do druhého dne. Pečením alkohol zcela vyprchá. Pokud sekt nebo jiné šumivé víno nemáte, můžete ho nahradit perlivou vodou. Houstičky se báječně hodí k paštice, ale hosté si je zamilují i samotné s máslem nebo olivovým olejem.
Postup přípravy
-
Do poloviny vlažného mléka rozdrobte droždí, oslaďte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut.
-
Do mísy prosejte mouku, osolte ji, vlijte zbylé mléko a máslo, přilijte kvásek a sekt a vypracujte vařečkou hladké lesklé těsto. Zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, zhruba 45–60 minut.
-
Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky, vyválejte z nich tenké válečky a ze tří spleťte copánek. Spojte je nahoře, spleťte, rozpleťte na druhé straně a zapleťte znovu – tím budou obě strany housky stejné. Pozor, housky při pečení nabydou, chcete-li mít malé, tvarujte je hodně malé. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, jemně zmáčkněte hřbetem ruky uprostřed a nechte 20 minut kynout.
-
Předehřejte troubu na 200 °C. Vykynuté housky potřete bílkem smíchaným s vodou a posypte hrubou solí, sezamovými semínky anebo mákem. Vložte je do trouby, pečte 8 minut, ztlumte teplotu na 180 °C a nechte je asi 15–20 minut dopéct dozlatova.
Domácí šumivé housky se sektem
Zdroj: Marek Bartoš
Domácí šumivé housky se sektem
Zdroj:
Marek Bartoš