Brambory s kuřetem a smetanou pečené v jednom hrnci
Zdroj: Ze zahrádky až na stůl
Brambory s kuřetem a smetanou pečené v jednom hrnci
Zdroj:
Ze zahrádky až na stůl
Tuhle dvojici milují všichni, rozdělte kuře na jednotlivé porce, přidejte žampiony nebo jinou oblíbenou zeleninu a brambory, upečte vše v jednom pekáči, chutě zvýrazněte vínem a zjemněte smetanou ke šlehání. Pokud vše naskládáte do pomalého hrnce, můžete podávat večeři po příchodu z práce.
Postup přípravy
-
Kuře omyjte, osušte papírovou utěrkou a naporcujte – odkrojte horní a spodní stehna a prsa a pokrájejte je na menší kousky. Kostru a křídla uchovejte na vývar, pokud ho nebudete vařit hned, uložte je do mrazáku.
-
V hrnci vhodném do trouby nebo v pekáči rozehřejte olej a zprudka na něm opečte kousky kuřete dozlatova ze všech stran. S masem zbytečně nehýbejte, ať se nepotrhá, jakmile bude opečené, samo se odlepí. Mezitím oloupejte cibule a rozkrájejte je na čtvrtky.
-
Maso osolte, opepřete a promíchejte. Přidejte cibuli a 2 minuty restujte. Přilijte víno a odvařte ho polovinu. Brambory oloupejte a pokrájejte na větší kousky. Vsypte je do hrnce, zlehka osolte, přidejte provensálské bylinky a promíchejte. Zalijte vývarem a zahřívejte k varu. Troubu předehřejte na 180 °C.
-
Jakmile se směs vaří, přiklopte hrnec nebo pekáč poklicí a vložte do předehřáté trouby zhruba na 45 minut, až maso a brambory téměř změknou.
-
Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky nebo čtvrtky. Přidejte je k masu, zalijte smetanou, přiklopte a pečte ještě 10 minut. Odkryjte a dopečte 5 minut. Petrželku nasekejte nadrobno a posypte jí hotové jídlo. Ihned podávejte.
Brambory s kuřetem a smetanou pečené v jednom hrnci 2
Zdroj: Ze zahrádky až na stůl
Brambory s kuřetem a smetanou pečené v jednom hrnci 2
Zdroj:
Ze zahrádky až na stůl
Brambory s kuřetem a smetanou pečené v jednom hrnci
Zdroj: Ze zahrádky až na stůl
Brambory s kuřetem a smetanou pečené v jednom hrnci
Zdroj:
Ze zahrádky až na stůl