Inna Valoušková

Brambory s kuřetem a smetanou pečené v jednom hrnci

Moje hodnocení
11x

Tuhle dvojici milují všichni, rozdělte kuře na jednotlivé porce, přidejte žampiony nebo jinou oblíbenou zeleninu a brambory, upečte vše v jednom pekáči, chutě zvýrazněte vínem a zjemněte smetanou ke šlehání. Pokud vše naskládáte do pomalého hrnce, můžete podávat večeři po příchodu z práce.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Kuře omyjte, osušte papírovou utěrkou a naporcujte – odkrojte horní a spodní stehna a prsa a pokrájejte je na menší kousky. Kostru a křídla uchovejte na vývar, pokud ho nebudete vařit hned, uložte je do mrazáku.
  2. V hrnci vhodném do trouby nebo v pekáči rozehřejte olej a zprudka na něm opečte kousky kuřete dozlatova ze všech stran. S masem zbytečně nehýbejte, ať se nepotrhá, jakmile bude opečené, samo se odlepí. Mezitím oloupejte cibule a rozkrájejte je na čtvrtky.
  3. Maso osolte, opepřete a promíchejte. Přidejte cibuli a 2 minuty restujte. Přilijte víno a odvařte ho polovinu. Brambory oloupejte a pokrájejte na větší kousky. Vsypte je do hrnce, zlehka osolte, přidejte provensálské bylinky a promíchejte. Zalijte vývarem a zahřívejte k varu. Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Jakmile se směs vaří, přiklopte hrnec nebo pekáč poklicí a vložte do předehřáté trouby zhruba na 45 minut, až maso a brambory téměř změknou.
  5. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky nebo čtvrtky. Přidejte je k masu, zalijte smetanou, přiklopte a pečte ještě 10 minut. Odkryjte a dopečte 5 minut. Petrželku nasekejte nadrobno a posypte jí hotové jídlo. Ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty