Suroviny
- celé kuře (středně velké) 1 ks
- olivový olej 3 lžíce
- červená cibule 3–4 ks
- bílé víno (suché ) 200 ml
- brambory 8–10 ks
- provensálské koření (sušené ) 1 lžička
- kuřecí vývar 300 ml
- žampiony 200 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kuře omyjte, osušte papírovou utěrkou a naporcujte – odkrojte horní a spodní stehna a prsa a pokrájejte je na menší kousky. Kostru a křídla uchovejte na vývar, pokud ho nebudete vařit hned, uložte je do mrazáku.
- V hrnci vhodném do trouby nebo v pekáči rozehřejte olej a zprudka na něm opečte kousky kuřete dozlatova ze všech stran. S masem zbytečně nehýbejte, ať se nepotrhá, jakmile bude opečené, samo se odlepí. Mezitím oloupejte cibule a rozkrájejte je na čtvrtky.
- Maso osolte, opepřete a promíchejte. Přidejte cibuli a 2 minuty restujte. Přilijte víno a odvařte ho polovinu. Brambory oloupejte a pokrájejte na větší kousky. Vsypte je do hrnce, zlehka osolte, přidejte provensálské bylinky a promíchejte. Zalijte vývarem a zahřívejte k varu. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Jakmile se směs vaří, přiklopte hrnec nebo pekáč poklicí a vložte do předehřáté trouby zhruba na 45 minut, až maso a brambory téměř změknou.
- Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky nebo čtvrtky. Přidejte je k masu, zalijte smetanou, přiklopte a pečte ještě 10 minut. Odkryjte a dopečte 5 minut. Petrželku nasekejte nadrobno a posypte jí hotové jídlo. Ihned podávejte.
Brambory s kuřetem a smetanou pečené v jednom hrnci 2 Zdroj: Ze zahrádky až na stůl
Brambory s kuřetem a smetanou pečené v jednom hrnci Zdroj: Ze zahrádky až na stůl