zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pečené kuře v mléce se šalvějí podle Jamieho Olivera
Autor: Marek Kučera Pečené kuře v mléce se šalvějí podle Jamieho Olivera

Pečené kuře v mléce se šalvějí podle Jamieho Olivera

Hodnoceno: 9x
Inspirací tu bezpochyby je proslulý, letitý recept na vepřové v mléce s česnekem, o který se tak trochu přetahují Francie s Itálií (a až na to mléko v něm rezonují italské telecí medailonky saltimbocca). Ovšem Jamie na to vyzrál, když to vše uplatnil na lidovém kuřeti. V mléce zjemnělý česnek i nevšední okořenění plus zásah citronu vytvoří v závěru neskutečně famózní omáčku, která jemné maso vystřelí do gastronebe. Nechce to nic zvláštního, jen trochu odvahy.
do 2 hodin
4 porce

reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 190 °C a připravte si nádobu na pečení, do které se vaše kuře tak akorát vejde.
  2. Kuře pořádně osolte a opepřete. V nádobě rozehřejte máslo s olejem a kuře ze všech stran opečte, pravidelně obracejte, až hezky a pokud možno pravidelně zhnědne. Kuře dejte stranou na talíř, přebytečný tuk z nádoby vylijte, přípečky ponechte.
  3. Kuře vraťte do nádoby, přidejte všechny zbylé přísady a vše pečte asi 1 hodinu a 30 minut, občas kuře přelijte vypečenou šťávou. Citronová šťáva způsobí, že se mléko srazí do jakýchsi chuchvalečků, ale společně se vším ostatním vytvoří naprosto úžasnou chuť.
  4. Před podáváním oberte maso z kostí, rozdělte na talíře a zalijte dostatečným množstvím šťávy se sraženými chuchvalečky. 

PRIMA TIP: Kuře je výborné se šťouchanými bramborami a nějakou lehce podušenou zeleninou, jako je špenát nebo mangold.

Pečené kuře v mléce se šalvějí podle Jamieho Olivera
Autor: Marek Kučera Pečené kuře v mléce se šalvějí podle Jamieho Olivera

reklama