Pečené kuře v mléce se šalvějí podle Jamieho Olivera

Moje hodnocení
9x

Inspirací tu bezpochyby je proslulý, letitý recept na vepřové v mléce s česnekem, o který se tak trochu přetahují Francie s Itálií (a až na to mléko v něm rezonují italské telecí medailonky saltimbocca). Ovšem Jamie na to vyzrál, když to vše uplatnil na lidovém kuřeti. V mléce zjemnělý česnek i nevšední okořenění plus zásah citronu vytvoří v závěru neskutečně famózní omáčku, která jemné maso vystřelí do gastronebe. Nechce to nic zvláštního, jen trochu odvahy.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • ideálně farmářské kuře o váze cca 1,5 kg 1 ks
  • máslo 100 g
  • olivový olej
  • celá skořice 1/2 svitku
  • čerstvá šalvěj, lístky otrhané 1 svazek
  • citrony bez kůry 2 ks
  • česnek, neoloupaný 10 stroužků
  • mletý mák (plnotučné mléko) 550 ml

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C a připravte si nádobu na pečení, do které se vaše kuře tak akorát vejde.
  2. Kuře pořádně osolte a opepřete. V nádobě rozehřejte máslo s olejem a kuře ze všech stran opečte, pravidelně obracejte, až hezky a pokud možno pravidelně zhnědne. Kuře dejte stranou na talíř, přebytečný tuk z nádoby vylijte, přípečky ponechte.
  3. Kuře vraťte do nádoby, přidejte všechny zbylé přísady a vše pečte asi 1 hodinu a 30 minut, občas kuře přelijte vypečenou šťávou. Citronová šťáva způsobí, že se mléko srazí do jakýchsi chuchvalečků, ale společně se vším ostatním vytvoří naprosto úžasnou chuť.
  4. Před podáváním oberte maso z kostí, rozdělte na talíře a zalijte dostatečným množstvím šťávy se sraženými chuchvalečky.

PRIMA TIP: Kuře je výborné se šťouchanými bramborami a nějakou lehce podušenou zeleninou, jako je špenát nebo mangold.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty