Suroviny
- celé kuře (ideálně farmářské kuře o váze cca 1,5 kg) 1 ks
- máslo 100 g
- olivový olej
- celá skořice 1/2 svitku
- šalvěj (čerstvá, lístky otrhané) 1 svazek
- citron (bez kůry) 2 ks
- česnek (neoloupaný) 10 stroužků
- plnotučné mléko 550 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C a připravte si nádobu na pečení, do které se vaše kuře tak akorát vejde.
- Kuře pořádně osolte a opepřete. V nádobě rozehřejte máslo s olejem a kuře ze všech stran opečte, pravidelně obracejte, až hezky a pokud možno pravidelně zhnědne. Kuře dejte stranou na talíř, přebytečný tuk z nádoby vylijte, přípečky ponechte.
- Kuře vraťte do nádoby, přidejte všechny zbylé přísady a vše pečte asi 1 hodinu a 30 minut, občas kuře přelijte vypečenou šťávou. Citronová šťáva způsobí, že se mléko srazí do jakýchsi chuchvalečků, ale společně se vším ostatním vytvoří naprosto úžasnou chuť.
- Před podáváním oberte maso z kostí, rozdělte na talíře a zalijte dostatečným množstvím šťávy se sraženými chuchvalečky.
PRIMA TIP: Kuře je výborné se šťouchanými bramborami a nějakou lehce podušenou zeleninou, jako je špenát nebo mangold.