Gordon Ramsay

Křupavá kuřecí stehna s omáčkou Romesco

Moje hodnocení
3x

Romesco je katalánská papriková omáčka, které dodávají texturu rozmělněné mandle. Fantasticky se hodí k pečenému kuřeti, ale také k rybám, krevetám, opékaným pórkům i cibulkám. Práci si zjednodušíte použitím již upečených konzervovaných paprik, jídlo tak můžete podávat během půlhodiny. Černá kapusta je toskánskou specialitou, směle ji můžete nahradit naší kapustou.

2 porce
30 minut
italská

Maso

  • kuřecí horní stehna s kostí a kůží 4 ks
  • olivový olej 2 lžíce
  • italská černá kapusta Cavolo Nero 100 g
  • voda 1 lžíce
  • zelené papričky Padron 120 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Omáčka

  • pečené papriky (klidně konzervované) 150 g
  • česnek 1 stroužek
  • opražené loupané mandle 20 g
  • sherry ocet 1 lžíce
  • mletá sladká uzená paprika 1/4 lžičky
  • světlý kváskový chleba bez kůrky 1 krajíček
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 40 ml

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí stehna osolte a opepřete. V pánvi vhodné do trouby rozehřejte 1 lžíci oleje a opékejte v ní maso kůží dolů zhruba 8 minut na středním stupni. Jakmile maso zezlátne a kůže bude křupavá, samo se odlepí a snadno ho obrátíte. Kapustu nasekejte na nudličky, přidejte k masu, zalijte vodou, osolte, opepřete a pečte v předehřáté troubě 8 minut.
  2. Mezitím připravte omáčku – v mixéru typu kutr nebo na smoothie rozmixujte dohladka papriky, oloupaný česnek, pražené mandle, ocet, mletou papriku, natrhaný chléb a olej. Osolte, opepřete a promíchejte.
  3. Menší pánev rozehřejte, vlijte do ní zbylý olej a zprudka v něm orestujte padrónské papriky. Osolte je a opékejte, až změknou a na slupkách se objeví puchýřky, trvá to zhruba 4–5 minut.
  4. Maso vyjměte z pánve. Kapustu promíchejte s výpekem a podávejte s pečeným kuřetem, restovanými paprikami a omáčkou romesco.

PRIMA TIP: Papričky Padrón jsou speciální druh papriček pěstovaných v okolí města Padrón. Drobné zelené plody se podávají nejčastěji smažené či restované s olivovým olejem a mořskou solí. Některé pekelně pálí, jiné ani nezaregistrujete, pohledem to však nepoznáte, musíte je ochutnat. Pokud je neseženete, nahraďte je jednou zelenou paprikou a pár chilli papričkami podle chuti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Gordon Ramsay

Slovart Gordon Ramsay

Šéfkuchař se stane šéfkuchařem nejen pro to, že umí skvěle vařit, ale také vést tým, být trochu vizionář a zároveň umělec a účetní, který si spočítá, jestli se nápad zaplatí. Gordon Ramsay to svým uměním dotáhl mezi globální celebrity, o čemž svědčí jeho televizní show, restaurace v USA i Británii, oceněné 3 michelinskými hvězdami a také několik kuchařských knih. Ta poslední reaguje na trend domácího vaření a ukazuje, že i ve všední den zvládnete uvařit pro celou rodinu nebo jen pro sebe výborné, zdravé a jednoduché jídlo, na které nakoupíte cestou z práce. Kouzlo této knihy netkví jen ve 100 receptech, ale i ve spoustě praktických tipů a triků. Po pečlivém přečtení a vyzkoušení zjistíte, že dokážete vařit jako šéfkuchař.

Vydává Slovart.


Přečtěte si také

Recepty