Maso
- kuřecí stehno (horní s kostí a kůží) 4 ks
- olivový olej 2 lžíce
- černá hlávková kapusta (italská,Cavolo Nero) 100 g
- voda 1 lžíce
- zelené chilli papričky (Padron) 120 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Omáčka
- paprika (pečené papriky,klidně konzervované) 150 g
- česnek 1 stroužek
- pražené mandle (loupané) 20 g
- Sherry ocet 1 lžíce
- mletá sladká paprika (uzená ) 1/4 lžičky
- chléb (světlý kváskový chleba bez kůrky) 1 krajíček
- extra virgin olivový olej 40 ml
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí stehna osolte a opepřete. V pánvi vhodné do trouby rozehřejte 1 lžíci oleje a opékejte v ní maso kůží dolů zhruba 8 minut na středním stupni. Jakmile maso zezlátne a kůže bude křupavá, samo se odlepí a snadno ho obrátíte. Kapustu nasekejte na nudličky, přidejte k masu, zalijte vodou, osolte, opepřete a pečte v předehřáté troubě 8 minut.
- Mezitím připravte omáčku – v mixéru typu kutr nebo na smoothie rozmixujte dohladka papriky, oloupaný česnek, pražené mandle, ocet, mletou papriku, natrhaný chléb a olej. Osolte, opepřete a promíchejte.
- Menší pánev rozehřejte, vlijte do ní zbylý olej a zprudka v něm orestujte padrónské papriky. Osolte je a opékejte, až změknou a na slupkách se objeví puchýřky, trvá to zhruba 4–5 minut.
- Maso vyjměte z pánve. Kapustu promíchejte s výpekem a podávejte s pečeným kuřetem, restovanými paprikami a omáčkou romesco.
PRIMA TIP: Papričky Padrón jsou speciální druh papriček pěstovaných v okolí města Padrón. Drobné zelené plody se podávají nejčastěji smažené či restované s olivovým olejem a mořskou solí. Některé pekelně pálí, jiné ani nezaregistrujete, pohledem to však nepoznáte, musíte je ochutnat. Pokud je neseženete, nahraďte je jednou zelenou paprikou a pár chilli papričkami podle chuti.