Suroviny
- mrkev 300 g
- petržel 300 g
- řapíkatý celer 300 g
- rajčata 240 g
- červená cibule 1 ks
- cibule 2 ks
- kuřecí stehno 800 g
- olivový olej 4 lžíce
- rajský protlak 2 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- bílý vinný ocet 4 lžíce
- kuřecí vývar (nebo voda) 350 ml
- sušený tymián 1 lžíce
- mletý kmín 1 lžička
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chléb (nebo šťouchané brambory k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C a připravte si hlubší pekáč (30 cm × 40 cm). Zeleninu očistěte a podle potřeby oloupejte.
- Stehna přepulte, osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej na vyšším stupni a postupně je v něm zprudka opečte zhruba 1,5–2 minuty z každé strany. Opečená stehna skládejte do připraveného pekáče.
- Mezitím nakrájejte mrkev a petržel na širší kolečka, celer na hranolky o délce 3 cm a rajčata na kostičky. Cibule oloupejte a červenou nakrájejte na širší plátky, žlutou najemno. Zeleninu vsypte do volné pánve, ztlumte teplotu na střední a vše restujte za občasného promíchání 4–5 minut.
- Vmíchejte protlak, cukr a ocet a restujte na středním stupni 1 minutu. Přidejte vývar (nebo vodu), tymián, kmín, sůl a pepř a promíchejte. Vše přesuňte ke stehnům a obraťte je kůží nahoru. Pečte ve vyhřáté troubě 40–45 minut.
- Nať jarní cibulky a petrželku nasekejte nahrubo. Nasypte je na maso se zeleninou a podávejte – s chlebem nebo šťouchanými bramborami.
PRIMA TIP: Pokud nemáte bílý vinný ocet, nenahrazujte ho kvasným lihovým octem, ale zakápněte zeleninu balzamikem nebo ji podlijte 50 ml suchého bílého vína.
Další skvělé recepty na pečené kuře
MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nejlepší recepty na kuře