Jíme zdravě pod jednou pokličkou

Pečená kuřecí stehna s vinným octem a kořenovou zeleninou

Moje hodnocení
4x

Křupavá zlatavá kůrčička, jemné šťavnaté masíčko a karamelizovaná zelenina tvoří silně návykovou trojici. Množství porcí můžete snadno násobit, záleží jen na počtu strávníků a velikosti pekáče. Ocet zvýrazní chuť zeleniny a dodá jí pikantní švih.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C a připravte si hlubší pekáč (30 cm × 40 cm). Zeleninu očistěte a podle potřeby oloupejte.
  2. Stehna přepulte, osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej na vyšším stupni a postupně je v něm zprudka opečte zhruba 1,5–2 minuty z každé strany. Opečená stehna skládejte do připraveného pekáče.
  3. Mezitím nakrájejte mrkev a petržel na širší kolečka, celer na hranolky o délce 3 cm a rajčata na kostičky. Cibule oloupejte a červenou nakrájejte na širší plátky, žlutou najemno. Zeleninu vsypte do volné pánve, ztlumte teplotu na střední a vše restujte za občasného promíchání 4–5 minut.
  4. Vmíchejte protlak, cukr a ocet a restujte na středním stupni 1 minutu. Přidejte vývar (nebo vodu), tymián, kmín, sůl a pepř a promíchejte. Vše přesuňte ke stehnům a obraťte je kůží nahoru. Pečte ve vyhřáté troubě 40–45 minut.
  5. Nať jarní cibulky a petrželku nasekejte nahrubo. Nasypte je na maso se zeleninou a podávejte – s chlebem nebo šťouchanými bramborami.

PRIMA TIP: Pokud nemáte bílý vinný ocet, nenahrazujte ho kvasným lihovým octem, ale zakápněte zeleninu balzamikem nebo ji podlijte 50 ml suchého bílého vína.

Další skvělé recepty na pečené kuře

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jíme zdravě pod jednou pokličkou

Jíme zdravě pod jednou pokličkou

Jeden hrnec, pekáč či pánev a tolik možností. Známý kolektiv autorů zaměřil svou pozornost na každodenní vaření a nejčastější pomocníky a zapřemýšlelo, jak přípravu jídla ještě více usnadnit, tak aby byl výsledek chutný, sytý a zdravý a cesta k němu co nejsnazší. Jejich nová kniha obsahuje recepty na snídaně, svačiny, obědy pro rodinu i partu kamarádů, sladké dezerty i večeře. Myslí i na vegany a vegetariány a opět ukazují, že lahodné může být zároveň i zdravé.

www.jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty