Suroviny
- mrkev 300 g
- petržel 300 g
- řapíkatý celer 300 g
- rajčata 240 g
- červená cibule 1 ks
- cibule 2 ks
- kuřecí stehno 800 g
- olivový olej 4 lžíce
- rajský protlak 2 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- bílý vinný ocet 4 lžíce
- kuřecí vývar (nebo voda) 350 ml
- sušený tymián 1 lžíce
- mletý kmín 1 lžička
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chléb (nebo šťouchané brambory k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C a připravte si hlubší pekáč (30 cm × 40 cm). Zeleninu očistěte a podle potřeby oloupejte.
- Stehna přepulte, osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej na vyšším stupni a postupně je v něm zprudka opečte zhruba 1,5–2 minuty z každé strany. Opečená stehna skládejte do připraveného pekáče.
- Mezitím nakrájejte mrkev a petržel na širší kolečka, celer na hranolky o délce 3 cm a rajčata na kostičky. Cibule oloupejte a červenou nakrájejte na širší plátky, žlutou najemno. Zeleninu vsypte do volné pánve, ztlumte teplotu na střední a vše restujte za občasného promíchání 4–5 minut.
- Vmíchejte protlak, cukr a ocet a restujte na středním stupni 1 minutu. Přidejte vývar (nebo vodu), tymián, kmín, sůl a pepř a promíchejte. Vše přesuňte ke stehnům a obraťte je kůží nahoru. Pečte ve vyhřáté troubě 40–45 minut.
- Nať jarní cibulky a petrželku nasekejte nahrubo. Nasypte je na maso se zeleninou a podávejte – s chlebem nebo šťouchanými bramborami.
PRIMA TIP: Pokud nemáte bílý vinný ocet, nenahrazujte ho kvasným lihovým octem, ale zakápněte zeleninu balzamikem nebo ji podlijte 50 ml suchého bílého vína.
Další skvělé recepty na pečené kuře