Suroviny
- kuřecí prsa 600 g nebo 4 ks
- hladká mouka 75 g
- strouhaný parmazán 3 lžíce
- olivový olej 160 ml
- máslo 175 g
- kuřecí vývar 120 ml
- citronová kůra (jemně nastrouhaná) ze 2 citrónů
- citronová šťáva ze 2 citrónů
- kapary 3 lžíce
- hladkolistá petržel 1 malá hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kuřecí prsa podélně rozřízněte na polovinu, získáte tak 8 kusů. Mírně je osolte a opepřete. Mouku a parmazán promíchejte ve středně velké míse a ve směsi obalte kuřecí plátky.
- Pánev s nepřilnavým povrchem rozehřejte na středním stupni. Přidejte polovinu olivového oleje a 4 lžíce másla. Jakmile se máslo rozpustí, vložte do pánve 4 kusy kuřete. Opečte je dohněda, trvá to asi 3 minuty z každé strany. Kuře vyjměte, odložte stranou a zopakujte se zbývajícím olivovým olejem, dalšími 4 lžícemi másla a zbylým kuřetem.
- Připravte omáčku: Do pánve vlijte kuřecí vývar, přidejte citronovou šťávu a kapary. Za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte špetku soli a pepře. Do pánve vraťte všechno kuře a obraťte ho v omáčce. Snižte teplotu a mírným varem vařte 3 minuty. Čas od času kuře v omáčce obraťte.
- Vyjměte kuře z pánve na servírovací talíř. Do omáčky v pánvi vešlehejte zbývající máslo. Kuře přelijte omáčkou, posypte nadrobno nasekanou petrželkou a okamžitě podávejte.
Kuřecí piccata s citronovou omáčkou a kapary Zdroj: Kuchařka dona Corleona