Výživná kniha o jídle

Celozrnný perník s čokoládovou polevou podle Karolíny Fourové

Moje hodnocení
2x

Jasný důkaz, že i celozrnný moučník může být nadýchaný, vláčný a neodolatelně dobrý. Jeho příprava je tak blesková, že si možná ani nevšimnete, že ho pečete každý den, jak rychle mizí.

16 porcí
60 minut

Těsto

Poleva

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček nebo zapékací misku velikosti 24 x 24 cm vyložte pečicím papírem.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny, zhruba 3–5 minut. Přilijte olej a mléko, přidejte džem a důkladně prošlehejte.
  3. V jiné míse promíchejte mouku s kakaem, kypřicím práškem, jedlou sodou, skořicí a špetkou soli. Po částech ji přisypávejte do vaječné směsi a rychle ji zašlehejte. Nešlehejte moc dlouho, těsto s jedlou sodou musí jít hned do trouby, aby z něj nevyprchaly bublinky.
  4. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 35–40 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
  5. Upečený perník vytáhněte a nechte zchladnout. Mezitím připravte polevu. V rendlíku ve vodní lázni zahřejte mléko téměř k varu. Vypněte, do mléka nalámejte čokoládu a míchejte, až se rozpustí. Přelijte přes perník a rovnoměrně rozetřete. Poleva za pár minut zaschne.
  6. Podle chuti můžete opražit kokosové lupínky nasucho na pánvi dozlatova. Posypte jimi rovnoměrně perník a nechte ho zcela vychladnout.
PRIMA TIP: Řepkový olej má nejvhodnější složení mastných kyselin – nasycených má nejméně (2–5 %, méně než jiné tuky) a nenasycených naopak nejvíce (obsahuje omega 3 i omega 6). Lze jej použít zastudena i při vaření a pečení. Perníku dodá vláčnost a jemnost.

Inspirujte se dalšími perníkovými recepty

Vyzkoušejte i recept na klasický hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Výživná kniha o jídle

Karolína Fourová Výživná kniha o jídle

Inženýrka v oboru výživy a kvality potravin Karolína Fourová ví o jídle téměř vše a umí to velmi srozumitelně vysvětlit. A také umí vařit a poutavě o tom psát. A tak bylo jen otázkou času, kdy vydá svou kuchařku. Její Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete odhalila a na pravou míru uvedla mnoho zakořeněných mýtů o zdravých potravinách. V novince Výživná kniha o jídle jde ještě hlouběji a představuje suroviny ze všech úhlů pohledu – jejich kvality, výživové hodnoty, skladování a způsobu úpravy. Teorii doplňuje 50 praktickými a prověřenými recepty.

Vydalo nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty