Těsto
- vejce 1 ks
- třtinový cukr 100 g
- řepkový olej 125 ml
- plnotučné mléko 250 ml
- džem (oblíbený) 1,5 lžíce
- hladká mouka (celozrnná) 180 g
- kakao (holandského typu) 1 lžíce
- kypřicí prášek do perníku 1/2 sáčku
- jedlá soda 1/2 lžičky
- mletá skořice 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
Poleva
- plnotučné mléko 50 ml
- hořká čokoláda 50 g
- kokos (lupínky na posypání) 1 hrst
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček nebo zapékací misku velikosti 24 x 24 cm vyložte pečicím papírem.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny, zhruba 3–5 minut. Přilijte olej a mléko, přidejte džem a důkladně prošlehejte.
- V jiné míse promíchejte mouku s kakaem, kypřicím práškem, jedlou sodou, skořicí a špetkou soli. Po částech ji přisypávejte do vaječné směsi a rychle ji zašlehejte. Nešlehejte moc dlouho, těsto s jedlou sodou musí jít hned do trouby, aby z něj nevyprchaly bublinky.
- Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 35–40 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečený perník vytáhněte a nechte zchladnout. Mezitím připravte polevu. V rendlíku ve vodní lázni zahřejte mléko téměř k varu. Vypněte, do mléka nalámejte čokoládu a míchejte, až se rozpustí. Přelijte přes perník a rovnoměrně rozetřete. Poleva za pár minut zaschne.
- Podle chuti můžete opražit kokosové lupínky nasucho na pánvi dozlatova. Posypte jimi rovnoměrně perník a nechte ho zcela vychladnout.
PRIMA TIP: Řepkový olej má nejvhodnější složení mastných kyselin – nasycených má nejméně (2–5 %, méně než jiné tuky) a nenasycených naopak nejvíce (obsahuje omega 3 i omega 6). Lze jej použít zastudena i při vaření a pečení. Perníku dodá vláčnost a jemnost.
Celozrnný perník s čokoládovou polevou podle Karolíny Fourové Zdroj: Výživná kniha o jídle
Inspirujte se dalšími perníkovými recepty
Vyzkoušejte i recept na klasický hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE