Křehké strouhané těsto:
- hladká mouka 200 g
- kakao (holandské) 15 g
- perníkové koření 10 g
- cukr 75 g
- máslo (trochu změklé) 150 g
- vejce 1 ks
Perníkový korpus:
- máslo (pokojové teploty) 180 g
- čokoláda 140 g
- med 100 g
- perníkové koření 20 g
- vejce 4 ks
- třtinový cukr 40 g
- vanilkový cukr 1 balíček
- hladká mouka 125 g
- bramborový škrob 20 g
Tvarohová náplň:
- tučný tvaroh 1 kg
- cukr krupice 150 g
- máslo (změklé) 50 g
- bramborový škrob 25 g
- smetana ke šlehání 200 g
- vejce 4 ks
- moučkový cukr (na pocukrování)
Postup přípravy:
- Nejprve připravte křehké těsto na strouhání. Mouku a kakao prosejte, přidejte perníkové koření, cukr a máslo – vše začněte pomocí K-metly zpracovávat a nakonec přidejte vejce.
- Když je těsto propojené, vytvarujte z něj váleček, který zabalte do potravinářské fólie a dejte na 40–50 minut do mrazničky.
- Připravte perníkový korpus. V hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo, čokoládu a med. Vše spolu nechte za stálého míchání dohladka rozpustit, a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Vejce vyšlehejte s třtinovým a vanilkovým cukrem do nadýchané hmoty (cca 5 minut). Mouku, bramborový škrob, kypřicí prášek do pečiva a perníkové koření prosejte přes síto do čisté misky a dejte chvíli stranou.
- Vychladlou čokoládu za stálého šlehání (na střední otáčky) zapracujte do vyšlehaných vajíček. Nakonec přidejte moučnou směs a pomocí cukrářské špachtle zlehka zapracujte do těsta.
- Takto připravené těsto nalijte do formy (cca 24x34 cm), kterou vyložte pečicím papírem, boky formy vymažte trochou másla a vysypte polohrubou moukou. Pečte na 160 °C asi 20–22 minut.
- Upečený korpus nechte vychladnout. Horní vrstvu korpusu (cca 1 cm) zlehka seřízněte nožem a nastrouhejte na hrubém struhadle (bude sloužit jako posyp na tvarohovou náplň spolu s křehkým těstem).
- Připravte tvarohovou náplň. Tvaroh, cukr, máslo, vanilkový cukr a bramborový škrob spolu smíchejte. Směs začněte šlehat na střední rychlost a tenkým pramínkem přilévejte smetanu do hmoty a postupně přidávejte po jednom vejci (vždy jedno zapracujte, pak přidávejte druhé).
- Míchejte do hladké a krémové konzistence (asi 1–2 minuty). Náplň rozetřete na perníkový korpus. Křehké těsto vytáhněte z mrazničky a nastrouhejte na hrubém struhadle, smíchejte ho s nastrouhaným perníkovým korpusem a postupně posypejte vršek tvarohové náplně.
- Takto připravený koláč pečte při 180 °C asi 50 minut. Nechte ho v troubě odpočívat při lehce pootevřených dvířkách trouby asi hodinu. Před podáváním koláč posypejte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte i recept na klasický hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE