Kateřina Bednářová

Vláčný perník z červené řepy na plech

Moje hodnocení
3x

Červená řepa se v perníku postará o načervenalou barvu, vláčnost i delší trvanlivost. Při použití bezlepkových mouk těsto hezky spojí. Podobně zafunguje i cuketa, dýně nebo batát, které můžete vyzkoušet příště, podle vodnatosti dužiny uberte množství kefíru. A nebojte, v perníku chuť zeleniny vůbec neucítíte, bude příjemně sladký a voňavý po perníkovém koření. Připravte si svoje vlastní – podrťte nebo rozemelte hřebíček, skořici, badyán, nové koření, černý pepř a semínka vanilky a promíchejte je se sušeným mletým zázvorem. V uzavřené dóze vydrží půl roku.

12 porcí
60 minut

Perník

  • třtinový cukr 200 g
  • rostlinný olej 150 ml
  • rozpuštěné máslo 100 g
  • vejce 2 ks
  • kefír 200 ml
  • hladká mouka 260 g
  • sůl 1 špetka
  • perníkové koření 1 lžíce
  • kakao holandského typu 1 lžíce
  • jedlá soda 1,5 lžičky
  • uvařená červená řepa 200 g (zhruba 1 ks)

Poleva

  • cukr moučka 250 g
  • bílky 2 ks
  • bramborový škrob 1 lžička
  • citronová šťáva 1 lžička

Postup přípravy

  1. Cukr, olej, máslo a vejce šlehejte při vyšší rychlosti do pěny. Přilijte kefír a krátce prošlehejte.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte se solí, perníkovým kořením, kakaem a jedlou sodou a postupně zapracujte do vaječné pěny. Řepu oloupejte, nastrouhejte najemno a vmíchejte do těsta. Vlijte ho na připravený plech a pečte v předehřáté troubě 30 minut, až ztmavne a zpevní. Propečenost vyzkoušejte špejlí. Zapíchněte ji do středu koláče, vytáhněte, a pokud je bez drobků, je perník upečený. Vyjměte ho a nechte zchladnout.
  3. Na polevu prosejte cukr a vařečkou ho třete v misce s bílky, škrobem a citronovou šťávou dohladka. Trvá to zhruba 20 minut, až poleva zbělá, nabyde a táhne se. Polevu můžete vyšlehat i ručním šlehačem. Rozetřete ji na vychladlý perník a nechte ztuhnout.

PRIMA TIP: Ozdobte perník strouhanou čokoládou či kokosem, drcenými ořechy nebo sušenou řepou – červenou řepu oloupejte, nastrouhejte najemno, vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu, rozložte na sítko v sušičce nebo na plech do trouby a usušte. Rozmixujte na jemný prášek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Bednářová

Došel karamel Kateřina Bednářová

Žadoní-li vnoučata o muffiny, burger s trhaným masem, avokádový sendvič a další moderní jídla, která znají z oblíbených bister, ale babička o nich nikdy neslyšela, může si připadat trochu trapně. Tahle knížka jí odhalí chutě mileniálů a představí všechny ty moderní suroviny a způsoby přípravy. A protože babičky zpravidla umí dobře vařit, zvládnou srozumitelně popsané recepty na první pokus a zjistí, že jejich příprava je překvapivě rychlá i snadná. Dobré jídlo u babičky zůstává jistotou i v dnešní době posedlé zdravým životním stylem a tahle kniha uspokojí všechny.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty