Perník
- třtinový cukr 200 g
- rostlinný olej 150 ml
- máslo (rozpuštěné ) 100 g
- vejce 2 ks
- kefír 200 ml
- hladká mouka 260 g
- perníkové koření 1 lžíce
- kakao (holandského typu) 1 lžíce
- jedlá soda 1,5 lžičky
- červená řepa (uvařená ) 200 g (zhruba 1 ks)
- sůl 1 špetka
Poleva
- moučkový cukr 250 g
- bílek 2 ks
- bramborový škrob 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžička
Postup přípravy
- Cukr, olej, máslo a vejce šlehejte při vyšší rychlosti do pěny. Přilijte kefír a krátce prošlehejte.
- Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte se solí, perníkovým kořením, kakaem a jedlou sodou a postupně zapracujte do vaječné pěny. Řepu oloupejte, nastrouhejte najemno a vmíchejte do těsta. Vlijte ho na připravený plech a pečte v předehřáté troubě 30 minut, až ztmavne a zpevní. Propečenost vyzkoušejte špejlí. Zapíchněte ji do středu koláče, vytáhněte, a pokud je bez drobků, je perník upečený. Vyjměte ho a nechte zchladnout.
- Na polevu prosejte cukr a vařečkou ho třete v misce s bílky, škrobem a citronovou šťávou dohladka. Trvá to zhruba 20 minut, až poleva zbělá, nabyde a táhne se. Polevu můžete vyšlehat i ručním šlehačem. Rozetřete ji na vychladlý perník a nechte ztuhnout.
PRIMA TIP: Ozdobte perník strouhanou čokoládou či kokosem, drcenými ořechy nebo sušenou řepou – červenou řepu oloupejte, nastrouhejte najemno, vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu, rozložte na sítko v sušičce nebo na plech do trouby a usušte. Rozmixujte na jemný prášek.