Suroviny
- polohrubá mouka 100 g
- hladká mouka 150 g
- cukr krupice 80 g
- moučkový cukr 75 g
- mléko (polotučné) 250 ml
- vejce 2 ks
- kypřicí prášek do perníku 1 sáček
- vanilkový cukr 1 sáček
- kakao 25 g
- švestková povidla 65 g
- máslo 65 g
- smetana ke šlehání (30%) 250 ml
- rybízový džem 100 g
Postup přípravy
- Máslo, mléko, povidla a 2 dl smetany rozpusťte v rendlíku na mírném plameni a dejte zchladnout. Do mísy přidejte všechny ingredience kromě smetany a marmelády. Poté přilijte vychladlou směs a vše důkladně promíchejte.
- Hotovou směs nalijte na vymazaný plech a pečte v troubě na 170 °C přibližně 25 minut.
- Zbytek šlehačky vyšlehejte mixérem dotuha. Marmeládu a šlehačku klaďte na hotový perník.
PRIMA TIP: Pokud nám v lednici zbude trochu kefírového mléka a nevíme, co s ním, je škoda jej vyhazovat. Můžeme přidat do perníkového těsta v poměru půl dávky mléka a půl dávky mléka kefírového. Perník dostane rázem zajímavější chuť a bude „vláčnější“.
Domácí perník s rybízovou marmeládou a šlehačkou Zdroj: Akademie kvality
Při výběru surovin v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.
Vyzkoušejte i další perníkové recepty