Tereza Pánková ,
Miluji svůj život

Vláčný kefírový perník

Moje hodnocení
16x

Tento perník je skvělý jen tak samotný, ale můžete ho samozřejmě pomazat marmeládou, polít čokoládou a nakonec ozdobit mandlemi. Nebo jednotlivé kousky pomazat arašídovým či mandlovým máslem a ozdobit borůvkami. Fantazii se meze nekladou! :)

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • polohrubá mouka (polohrubá pšeničná mouka) 200 g
  • polohrubá špaldová mouka 200 g (případně obě pšeničné)
  • med 100 g
  • cukr krupice 100 g
  • kakao 2 lžíce
  • perníkové koření 2 lžičky
  • sůl (špetka soli)
  • kefír 500 ml
  • řepkový nebo slunečnicový olej 100 ml
  • vejce 1 ks
  • kypřicí prášek bez fosfátů do perníku 2 lžičky
  • jedlá soda 1 lžička

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V míse smíchejte sypké suroviny – prosejte přes síto obě mouky a kakao.
  3. Přidejte cukr, sůl a promíchejte.
  4. V jiné míse smíchejte kefír, vejce, med a olej.
  5. Nyní přilijte tekutou směs k mouce a propojte, aby vznikla hladká tekutější směs.
  6. Nakonec přidejte sodu a kypřicí prášek, promíchejte.
  7. Hlubší plech či chlebovou formu vystelte pečicím papírem a přelijte perníkovou směs.
  8. Nyní dejte péct do trouby. Pokud pečete v hlubším plechu, mělo by stačit 20 min. Pokud pečete v chlebové formě, pečte 40 min.
  9. Pokud by se vám perník začal v té chlebové formě nahoře připalovat, položte na něj opatrně během pečení pečicí papír.
  10. Po upečení nechte vychladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Miluji svůj život


Přečtěte si také

Recepty