Suroviny
- polohrubá mouka (pšeničná ) 200 g
- špaldová mouka (polohrubá) 200 g (případně obě pšeničné)
- med 100 g
- cukr krupice 100 g
- kakao 2 lžíce
- perníkové koření 2 lžičky
- kefír 500 ml
- olej (řepkový nebo slunečnicový ) 100 ml
- vejce 1 ks
- jedlá soda 1 lžička
- sůl špetka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- V míse smíchejte sypké suroviny – prosejte přes síto obě mouky a kakao.
- Přidejte cukr, sůl a promíchejte.
- V jiné míse smíchejte kefír, vejce, med a olej.
- Nyní přilijte tekutou směs k mouce a propojte, aby vznikla hladká tekutější směs.
- Nakonec přidejte sodu a kypřicí prášek, promíchejte.
- Hlubší plech či chlebovou formu vystelte pečicím papírem a přelijte perníkovou směs.
- Nyní dejte péct do trouby. Pokud pečete v hlubším plechu, mělo by stačit 20 min. Pokud pečete v chlebové formě, pečte 40 min.
- Pokud by se vám perník začal v té chlebové formě nahoře připalovat, položte na něj opatrně během pečení pečicí papír.
- Po upečení nechte vychladnout.
Vláčný kefírový perník 2 Zdroj: Miluji svůj život