Suroviny
- polohrubá mouka 1 hrnek
- hladká mouka 2 hrnky
- cukr krupice 3/4 hrnku
- kypřicí prášek do perníku 1 ks (nebo klasický kypřicí + 1 lžíce perníkového
- kakao (holandského typu) 2 vrchovaté lžíce
- vejce 2 ks
- mléko 2 hrnky
- olej 1 hrnek
Na dokončení
- marmeláda (pikantní marmeláda, malinová, rybízová, meruňková aj.)
- hořká čokoláda (alespoň 50 % kakaa) 100 g
- máslo 1 lžíce (cca 30 g)
- mléko 1 lžíce
Postup přípravy
- Troubu zapněte na 190 °C (horkovzduch na 170 °C).
- Plech s rozměrem 30 x 40 cm vyložte zmačkaným a znovu narovnaným pečicím papírem (po zmačkání se s papírem lépe pracuje).
- Do mísy nasypte obě mouky, cukr, kypřicí prášek s kořením, kakao a promíchejte.
- Do směsi přidejte celá vejce, mléko a olej a metličkou promíchejte. Těsto nalijte do připraveného pekáče a pečte asi 40 minut (pokud do těsta zapíchnete špejli, vyjde ven suchá).
- Ještě za tepla potřete povrch perníku marmeládou (vyjde to cca na 3 větší lžíce). Nechte zcela vystydnout.
- Čokoládu nalámejte a společně s máslem ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte. Promíchejte, zamíchejte lžíci mléka a polevou potřete celý perník.
- V tuto chvíli můžete čokoládu posypat i strouhaným kokosem nebo sekanými ořechy. Vložte do lednice a nechte ztuhnout.
Hrnkový perník Zdroj: Pradobroty.cz
Hrnkový perník Zdroj: Pradobroty.cz
Vyzkoušejte také recept na strouhaný tvarohový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE