Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou
Perník je velmi rychlý a jednoduchý. Navíc v kombinaci s výraznou marmeládou a čokoládovou polevou chutná snad každému. Zároveň se dá připravit osvědčenou hrnkovou metodou, takže nepotřebujete ani váhu! :)
do 1 hodiny
1 plech porce
Suroviny (1 plech porce)
- polohrubá mouka 1 hrnek
- hladká mouka 2 hrnky
- cukr krupice 3/4 hrnku
- kypřicí prášek do perníku 1 ks (nebo klasický kypřicí + 1 lžíce perníkového
- kakao holandského typu 2 vrchovaté lžíce
- vejce 2 ks
- mléko 2 hrnky
- olej 1 hrnek
Na dokončení:
- pikantní marmeláda (malinová, rybízová, meruňková aj.)
- hořká čokoláda, alespoň 50 % kakaa 100 g
- máslo 1 lžíce (cca 30 g)
- mléko 1 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu zapněte na 190 °C (horkovzduch na 170 °C).
- Plech s rozměrem 30 x 40 cm vyložte zmačkaným a znovu narovnaným pečicím papírem (po zmačkání se s papírem lépe pracuje).
- Do mísy nasypte obě mouky, cukr, kypřicí prášek s kořením, kakao a promíchejte.
- Do směsi přidejte celá vejce, mléko a olej a metličkou promíchejte. Těsto nalijte do připraveného pekáče a pečte asi 40 minut (pokud do těsta zapíchnete špejli, vyjde ven suchá).
- Ještě za tepla potřete povrch perníku marmeládou (vyjde to cca na 3 větší lžíce). Nechte zcela vystydnout.
- Čokoládu nalámejte a společně s máslem ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte. Promíchejte, zamíchejte lžíci mléka a polevou potřete celý perník.
- V tuto chvíli můžete čokoládu posypat i strouhaným kokosem nebo sekanými ořechy. Vložte do lednice a nechte ztuhnout.
Pradobroty
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.