Litý perník z jedné mísy s ořechy, voňavým kořením a čokoládovou polevou
Zdroj: Téměř zapomenuté recepty
Litý perník z jedné mísy s ořechy, voňavým kořením a čokoládovou polevou
Zdroj:
Téměř zapomenuté recepty
Klasika, která se ale nikdy neomrzí variabilitou směsi koření a přidaných surovin. Do základu můžete nasekat ořechy, sušené ovoce nebo čokoládu, nastrouhat cuketu či mrkev, přimíchat rozinky nebo ho promazat zavařeninou či krémem. Perník je zkrátka náš národní moučník, s kterým stojí za to si trochu pohrát. Po nedělním obědě přijde jeho pevná nadýchaná struktura a nakyslejší chuť s pepřovou vůní vhod.
Postup přípravy
-
Všechno koření dobře promíchejte a uchovávejte v uzavřené sklenici na suchém místě. Vydrží voňavé celý rok.
-
Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do nadýchané světlé pěny. Přidejte koření a olej a promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C.
-
K vejcím prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao. Dobře promíchejte. Přilijte mléko a prošlehejte metličkou nebo mixérem dohladka. Podle chuti vmíchejte nasekané ořechy.
-
Hlubší plech vyložte pečicím papírem, vlijte do něj těsto a pečte v předehřáté troubě zhruba 25–30 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečený perník vytáhněte a nechte zchladnout.
-
Čokoládu rozehřejte s kokosovým tukem ve vodní lázni, až vznikne hladká poleva. Vychladlý perník potřete zavařeninou, přelijte čokoládovou polevou a nechte zchladnout a ztuhnout.
Litý perník z jedné mísy s ořechy, voňavým kořením a čokoládovou polevou ě
Zdroj: Téměř zapomenuté recepty
Litý perník z jedné mísy s ořechy, voňavým kořením a čokoládovou polevou ě
Zdroj:
Téměř zapomenuté recepty