Těsto
- vejce 2 ks
- moučkový cukr 200 g
- perníkové koření 2 lžičky
- rostlinný olej 200 ml
- hladká mouka 400 g
- jedlá soda 1 lžička
- kakao (holandského typu) 2 lžíce
- mléko 500 ml
- vlašské ořechy (nasekané) 1 hrst
- marmeláda (kyselejší zavařenina na potření (rybízová, višňová nebo povidla)) 100 g
Poleva
- hořká čokoláda 200 g
- Kokosový olej 50 g
Perníkové koření
- mletá skořice 24 g
- mletý hřebíček 4 g
- anýz (mletý ) 4 g
- muškátový oříšek (mletý ) 3 g
- bílý pepř (mletý ) 2 g
- zázvor (mletý sušený ) 2 g
- kardamom (mletý ) 1 g
Postup přípravy
- Všechno koření dobře promíchejte a uchovávejte v uzavřené sklenici na suchém místě. Vydrží voňavé celý rok.
- Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do nadýchané světlé pěny. Přidejte koření a olej a promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C.
- K vejcím prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao. Dobře promíchejte. Přilijte mléko a prošlehejte metličkou nebo mixérem dohladka. Podle chuti vmíchejte nasekané ořechy.
- Hlubší plech vyložte pečicím papírem, vlijte do něj těsto a pečte v předehřáté troubě zhruba 25–30 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečený perník vytáhněte a nechte zchladnout.
- Čokoládu rozehřejte s kokosovým tukem ve vodní lázni, až vznikne hladká poleva. Vychladlý perník potřete zavařeninou, přelijte čokoládovou polevou a nechte zchladnout a ztuhnout.
Litý perník z jedné mísy s ořechy, voňavým kořením a čokoládovou polevou ě Zdroj: Téměř zapomenuté recepty
Litý perník z jedné mísy s ořechy, voňavým kořením a čokoládovou polevou ě Zdroj: Téměř zapomenuté recepty