Michaela Smolová

Litý perník z jedné mísy s ořechy, voňavým kořením a čokoládovou polevou

Moje hodnocení
5x

Klasika, která se ale nikdy neomrzí variabilitou směsi koření a přidaných surovin. Do základu můžete nasekat ořechy, sušené ovoce nebo čokoládu, nastrouhat cuketu či mrkev, přimíchat rozinky nebo ho promazat zavařeninou či krémem. Perník je zkrátka náš národní moučník, s kterým stojí za to si trochu pohrát. Po nedělním obědě přijde jeho pevná nadýchaná struktura a nakyslejší chuť s pepřovou vůní vhod.

1 porce
60 minut
česká

Těsto

Poleva

Perníkové koření

  • mletá skořice 24 g
  • mletý hřebíček 4 g
  • mletý anýz 4 g
  • mletý muškátový oříšek 3 g
  • mletý bílý pepř 2 g
  • mletý sušený zázvor 2 g
  • mletý kardamom 1 g

Postup přípravy

  1. Všechno koření dobře promíchejte a uchovávejte v uzavřené sklenici na suchém místě. Vydrží voňavé celý rok.
  2. Vejce vyšlehejte s moučkovým cukrem do nadýchané světlé pěny. Přidejte koření a olej a promíchejte. Troubu předehřejte na 180 °C.
  3. K vejcím prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao. Dobře promíchejte. Přilijte mléko a prošlehejte metličkou nebo mixérem dohladka. Podle chuti vmíchejte nasekané ořechy.
  4. Hlubší plech vyložte pečicím papírem, vlijte do něj těsto a pečte v předehřáté troubě zhruba 25–30 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečený perník vytáhněte a nechte zchladnout.
  5. Čokoládu rozehřejte s kokosovým tukem ve vodní lázni, až vznikne hladká poleva. Vychladlý perník potřete zavařeninou, přelijte čokoládovou polevou a nechte zchladnout a ztuhnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Smolová

Téměř zapomenuté recepty Michaela Smolová

Většina kuchařek vzniká z touhy autorů podělit se o své oblíbené recepty. Michaela Smolová toužila uchovat pokrmy, které ji učily babičky, maminka i tchýně, které samy vařily nebo opatrovaly v ručně psaných sešitcích a na papírcích po svých babičkách a maminkách, které neustálým otáčením stránek a vytahováním ztrácely rohy i čitelnost. A protože je duší kronikářka, rozhodla se je sepsat pro příští generace ve formě moderní, roztříděné do sedmi kapitol a opatřené krásnými fotkami. Upéct si můžete chleby, vánoční cukroví a jiné dobroty, slavnostní dorty a zákusky i nedělní bábovku nebo sušenky. Úsměv vzbuzuje kapitola nápojů, likérů a zavařenin. Možná i vy tu objevíte některé, dávno ztracené recepty.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty