Bostonské donuty s krémovou náplní a čokoládovou polevou

Moje hodnocení
2x

Vidíte donuty a už se vám sbíhají sliny? Pak vás velice potěší tyto domácí bostonské, plněné nejen fantastickým krémem, ale zároveň namáčené v čokoládě. Takže pozor, to není žádná klasická kobliha, i když proti ní vůbec nic nemáme! Je to moučník plný chutí a vůní.

10 porcí
150 minut
americká

Donuty:

Náplň:

Čokoládová poleva:

Postup přípravy:

  1. V malé misce smíchejte sušené droždí s vlažným mlékem a nechte 5–10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím si ve velké míse smíchejte prosátou mouku s cukrem a solí.
  2. Poté k mouce přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte do mouky. Jakmile se na hladině drožďové směsi začnou tvořit bublinky, přidejte ke směsi vejce se žloutkem a vanilkový extrakt a dobře prošlehejte.
  3. Za postupného přilévání směsi k mouce vypracujte hladké a vláčné těsto, které na závěr důkladně prohněťte na lehce pomoučeném válu. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidejte malé množství mouky a znovu důkladně prohněťte.
  4. Z těsta vytvarujte kouli, vraťte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60–90 minut).
  5. Mezitím si připravte náplň. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože z něj vyškrábněte semínka, která dejte spolu i s luskem do hrnce s plnotučným mlékem a smetanou Na mírném ohni přiveďte za občasného míchání k varu.
  6. Ve větší misce mezitím prošlehejte cukr se žloutky a prosátou hladkou moukou. Jakmile mléko začne vřít, přelijte ho za stálého šlehání ke žloutkové směsi. Směs poté přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
  7. Krém nakonec přeceďte přes nerezový cedník do misky a zakryjte potravinářskou fólií, kterou přitlačte přímo na jeho povrch. Krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho uložte do chladničky na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
  8. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, rozválejte na placku o tloušťce 2 cm a kulatým vykrajovátkem o průměru cca 6 cm z něj vykrájejte kolečka. Kolečka poklaďte na plech vyložený pečicím papírem, který ještě lehce zasypte moukou.
  9. Vše zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (30–60 minut). V hluboké nejlépe kvalitní silnostěnné pánvi si rozehřejte minimálně 3 cm vysokou vrstvu oleje na 175 °C (ideální je použít v průběhu celého smažení teploměr) a postupně v něm osmažte vykynuté donuty z obou stran dozlatova.
  10. Přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Donuty nechte vychladnout na mřížce. Na náplň vyšlehejte smetanu dotuha a s pomocí metličky ji promíchejte s vychlazeným krémem.
  11. Krémem naplňte cukrářský sáček, špejlí udělejte v každém donutu otvor a naplňte připraveným krémem. Donuty uložte do chladničky.
  12. Na polevu vložte máslo, nalámanou čokoládu, sůl a mléko do tepelně odolné misky (nebo do speciálního hrnce na rozpouštění čokolády). Misku umístěte na vodní lázeň a za stálého míchání nechte vše rozpustit.
  13. Jakmile je čokoládová poleva dokonale hladká, přidejte prosátý moučkový cukr a vymíchejte dohladka. Do připravené polevy namáčejte naplněné donuty, poklaďte je na mřížku a nechte zatuhnout. Donuty také můžete posypat nasekanými oříšky.

Další recepty na lákavé donuty:

Nebo malé koblihy a koblížky:

A když už jsme u těch sladkostí populárních v Americe, můžete vyzkoušet Cookies podle našeho videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kublanka.cz

Kublanka.cz

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.


Přečtěte si také

Recepty