Donuty:
- plnotučné mléko 180 ml
- instantní droždí 7 g
- hladká mouka 330 g
- cukr krupice 40 g
- sůl 4 g
- máslo (změklé) 30 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce 1 ks
- žloutek (lehce rozšlehaný) 1 ks
Náplň:
- plnotučné mléko 250 ml
- lusk vanilkový 1/2 ks
- žloutek 3 ks
- cukr krupice 60 g
- hladká mouka 40 g
- smetana ke šlehání (40%) 100 ml
Čokoládová poleva:
- čokoláda (jemně nasekaná) 50 g
- plnotučné mléko 60 ml
- máslo 55 g
- sůl 1 velká špetka
- moučkový cukr 220 g
Postup přípravy:
- V malé misce smíchejte sušené droždí s vlažným mlékem a nechte 5–10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím si ve velké míse smíchejte prosátou mouku s cukrem a solí.
- Poté k mouce přidejte změklé máslo a prsty ho zapracujte do mouky. Jakmile se na hladině drožďové směsi začnou tvořit bublinky, přidejte ke směsi vejce se žloutkem a vanilkový extrakt a dobře prošlehejte.
- Za postupného přilévání směsi k mouce vypracujte hladké a vláčné těsto, které na závěr důkladně prohněťte na lehce pomoučeném válu. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidejte malé množství mouky a znovu důkladně prohněťte.
- Z těsta vytvarujte kouli, vraťte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60–90 minut).
- Mezitím si připravte náplň. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože z něj vyškrábněte semínka, která dejte spolu i s luskem do hrnce s plnotučným mlékem a smetanou Na mírném ohni přiveďte za občasného míchání k varu.
- Ve větší misce mezitím prošlehejte cukr se žloutky a prosátou hladkou moukou. Jakmile mléko začne vřít, přelijte ho za stálého šlehání ke žloutkové směsi. Směs poté přelijte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
- Krém nakonec přeceďte přes nerezový cedník do misky a zakryjte potravinářskou fólií, kterou přitlačte přímo na jeho povrch. Krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho uložte do chladničky na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, rozválejte na placku o tloušťce 2 cm a kulatým vykrajovátkem o průměru cca 6 cm z něj vykrájejte kolečka. Kolečka poklaďte na plech vyložený pečicím papírem, který ještě lehce zasypte moukou.
- Vše zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (30–60 minut). V hluboké nejlépe kvalitní silnostěnné pánvi si rozehřejte minimálně 3 cm vysokou vrstvu oleje na 175 °C (ideální je použít v průběhu celého smažení teploměr) a postupně v něm osmažte vykynuté donuty z obou stran dozlatova.
- Přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Donuty nechte vychladnout na mřížce. Na náplň vyšlehejte smetanu dotuha a s pomocí metličky ji promíchejte s vychlazeným krémem.
- Krémem naplňte cukrářský sáček, špejlí udělejte v každém donutu otvor a naplňte připraveným krémem. Donuty uložte do chladničky.
- Na polevu vložte máslo, nalámanou čokoládu, sůl a mléko do tepelně odolné misky (nebo do speciálního hrnce na rozpouštění čokolády). Misku umístěte na vodní lázeň a za stálého míchání nechte vše rozpustit.
- Jakmile je čokoládová poleva dokonale hladká, přidejte prosátý moučkový cukr a vymíchejte dohladka. Do připravené polevy namáčejte naplněné donuty, poklaďte je na mřížku a nechte zatuhnout. Donuty také můžete posypat nasekanými oříšky.
Další recepty na lákavé donuty:
Nebo malé koblihy a koblížky:
A když už jsme u těch sladkostí populárních v Americe, můžete vyzkoušet Cookies podle našeho videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE