Těsto:
- hladká mouka (typ 00) 250 g + na posypání
- tučný tvaroh (např. MILKO) 100 g
- plnotučné mléko 80 ml
- krupicový cukr 60 g
- máslo 30 g
- vejce 1 ks
- sušené droždí 5 g
- sůl 1 větší špetka
- olej na smažení
Posyp:
- krupicový cukr 100 g
- ořechy (oblíbený druh, příp. směs) 100 g
- moučkový cukr (na posyp)
Postup přípravy:
- Těsto: Všechny suroviny kromě oleje dejte do mísy od kuchyňského robota. Mléko by mělo mít pokojovou teplotu a máslo musí být změklé.
- Robot s hnětacím hákem zapněte na střední stupeň. Počkejte až se všechny suroviny spojí a poté zvyšte rychlost. Těsto nechte hníst minimálně 10 minut. Poté ho přendejte do čisté mísy, kterou zakryjte potravinovou fólií a dejte na teplé místo vykynout.
- Čas kynutí závisí na různých faktorech od druhu použité mouky, času hnětení až po kvalitu či čerstvost všech surovin. Obvykle by nemělo kynutí trvat déle než 1,5 hodiny. Po této době by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem.
- Olej na smažení nalijte do většího hlubšího hrnce. Můžete použít i fritézu. Rozpalte ho na teplotu kolem 180–190 °C. Po vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a pomocí válečku zlehka vyválejte na tloušťku kolem 0,5 cm.
- Z těsta pomocí formičky vykrojte malá kolečka o průměru asi 2 cm. Postupně je smažte v rozehřátém oleji dozlatova.
- Během smažení koblížky v oleji míchejte, aby se pěkně nafoukly. Po usmažení je ihned obalte v připraveném posypu a nakonec pocukrujte moučkovým cukrem.
- Posyp: Do kastrolu nasypte krupicový cukr a na mírném ohni ho nechte rozpustit na karamel.
- Ořechy rozprostřete na plech. Zalijte je připraveným karamelem a nechte zcela ztuhnout.
- Poté ořechy s karamelem nalámejte na menší kusy, dejte do mixéru se sekacími noži a rozsekejte vše najemno.
Chcete vyzkoušet některý z dalších receptů od Pavla Berkyho? Na webu jich máme hned několik:
Nebo se pusťte do šťavnatých koblížků podle Markéty:
Kompletní recept najdete ZDE