Suroviny
- mléko (vlažné ) 100 ml
- droždí 40 g
- cukr krupice 1 lžíce
- hladká mouka 500 g
- vanilka (dřeň z 1 celé vanilky nebo 1 lžička extraktu)
- vejce 2 ks
- bílý jogurt 2 lžíce
- javorový sirup 2 lžíce
- rostlinný olej (na hluboké smažení)
- poleva (různé cukrové a čokoládové polevy, drcené ořechy, nastrouhaná čokoláda a různé typy cukru na zdobení)
- sůl špetka
Článek
9 nejlepších receptů na koblihy z různých koutů světa
Láska ke koblihám a koblížkům vzniká většinou už v dětství a trvá celý život. Dozlatova osmažená, nadýchaná, s náplní i bez, s křupavou krustou. Dokonalá kobliha je...
Postup přípravy
- Do mléka rozdrobte droždí, vmíchejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Vlijte ho do mouky v míse, vpracujte vejce, jogurt a javorový sirup a vypracujte vláčné těsto. V přikryté míse ho nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem, trvá asi 45 minut až 1 hodinu.
- Připravte si větší vyšší silnostěnný kastrol a do poloviny ho naplňte olejem. Vykynuté těsto prohněťte, vyválejte ho na pomoučněné ploše na výšku asi 1–1,5 cm a vykrajujte z něj kolečka (třeba pomocí sklenky, kterou si namáčejte do mouky). Menší sklenkou nebo formičkou vykrajujte středy.
- Kobližky nechte asi 10 minut odpočívat, aby ještě trochu nakynuly, a mezitím na středním plameni rozehřejte olej. Když do něj vhodíte kousek chleba a ten se začne hned smažit, je olej dost rozehřátý. Připravte si také vybrané polevy či přísady na obalování.
- Pomocí děrované naběračky vkládejte kobližky do horkého oleje a ze všech stran je osmažte dozlatova – dávejte pozor, olej může prskat. Osmažené kobližky položte na vrstvu kuchyňského papíru, aby odsál přebytečný tuk, a pak je hned přelévejte zvolenými polevami a zdobte podle chuti a možností.