Barbora Gorecká

Zimní donuty s čokoládovou polevou

Moje hodnocení
7x

Než se pustíte do vánočního cukroví, udělejte radost dětem výbornými koblížky s polevou z bílé čokolády. Pokud je ozdobíte podle našeho receptu, budou vítaným občerstvením na každé dětské párty nebo jako originální nadílka na Mikuláše.

1 porce
120 minut
americká

Těsto

  • hladká mouka 500 g
  • cukr krupice 40 g
  • sušené droždí 10 g
  • vejce 2 ks
  • sůl 1 špetka
  • vlažné mléko 210 ml
  • máslo pokojové teploty 50 g
  • olej na smažení

Poleva

  • bílá čokoláda (minimálně 50 % kakaa) 80 g
  • smetana 80 ml
  • máslo 10 g
  • cukr moučka 50 g

Postup přípravy

  1. V míse smíchejte mouku, cukr, sušené droždí a sůl. Přidejte změklé máslo a rukama propracujte. Prošlehejte vejce a přidejte do těsta spolu s vlažným mlékem.
  2. Vypracujte měkké, mírně lepivé těsto. Vložte do čisté mísy, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
  3. Po hodině kynutí těsto prohněťte, vytvarujte bochánek a opět vložte do mísy. Zakryjte a nechte ještě 50 minut kynout.
  4. Těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte na 1,5 cm vysoký plát. Vykrajujte vykrajovátkem kolečka a menším vykrojte střed.
  5. Vykrájené donuty pokládejte na pečicí papír, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut dokynout.
  6. Ve vyšší pánvi rozehřejte olej (donuty musí plavat!). Donuty smažte z obou stran.
  7. Na polevu dejte do menšího hrnce mléko, nalámanou čokoládu a máslo. Vařte za stálého míchání na mírném ohni do úplného rozpuštění čokolády. K rozpuštěné čokoládě postupně přidávejte prosátý cukr moučku. Poleva správné konzistence by ze lžíce neměla stékat, ale pomalu odkapávat.

Recept do kuchařky Krásné Vánoce připravila Barbora Gorecká z blogu Máma peče doma.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Gorecká

Máma peče doma Barbora Gorecká

Máma peče doma alias Bára je amatérská kuchařka a pekařka, která ráda s láskou vaří a peče, pro své nejbližší.

Zdravotní sestra, která miluje svou práci, i když někdy si říká, jestli se neminula povoláním. Miluje dobré jídlo, dobré víno a její blog je zaměřený hlavně na pečení. Miluje českou klasiku, ale ráda peče i netradiční dezerty. Ty nejlepší najdete i v její kuchařce Moje nejsladší vzpomínky.


Přečtěte si také

Recepty