Těsto
- hladká mouka 500 g
- cukr krupice 40 g
- sušené droždí 10 g
- vejce 2 ks
- mléko (vlažné ) 210 ml
- máslo (pokojové teploty) 50 g
- olej (na smažení)
- sůl 1 špetka
Poleva
- bílá čokoláda (minimálně 50 % kakaa) 80 g
- smetana 80 ml
- máslo 10 g
- moučkový cukr 50 g
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, cukr, sušené droždí a sůl. Přidejte změklé máslo a rukama propracujte. Prošlehejte vejce a přidejte do těsta spolu s vlažným mlékem.
- Vypracujte měkké, mírně lepivé těsto. Vložte do čisté mísy, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
- Po hodině kynutí těsto prohněťte, vytvarujte bochánek a opět vložte do mísy. Zakryjte a nechte ještě 50 minut kynout.
- Těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte na 1,5 cm vysoký plát. Vykrajujte vykrajovátkem kolečka a menším vykrojte střed.
- Vykrájené donuty pokládejte na pečicí papír, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut dokynout.
- Ve vyšší pánvi rozehřejte olej (donuty musí plavat!). Donuty smažte z obou stran.
- Na polevu dejte do menšího hrnce mléko, nalámanou čokoládu a máslo. Vařte za stálého míchání na mírném ohni do úplného rozpuštění čokolády. K rozpuštěné čokoládě postupně přidávejte prosátý cukr moučku. Poleva správné konzistence by ze lžíce neměla stékat, ale pomalu odkapávat.
Recept do kuchařky Krásné Vánoce připravila Barbora Gorecká z blogu Máma peče doma.