Suroviny
- hladká mouka 200 g
- kukuřičný škrob 50 g
- mléko 120 ml
- voda 120 ml
- sušené droždí 9 g
- med 2 lžíce
- olej (na smažení)
- sůl 1 lžička
K podávání
- med (tekutý )
- vlašské ořechy (nasekané )
- mletá skořice
Postup přípravy
- Droždí smíchejte s vlažnou vodou a mlékem, nechte stát na teplejším místě asi 15 minut, než vzejde kvásek.
- Ve velké míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, sůl a promíchejte. Přilijte kvásek, přimíchejte 2 lžíce medu nebo 1 lžíci cukru a 1 lžíci medu. Vymíchejte těsto dohladka, nemělo by být ani moc tekuté, ani moc tuhé. Nechte kynout na teplém místě 30 minut.
- Do středně velkého hrnce nalijte vyšší vrstvu oleje na smažení a rozehřejte ho na vysokou teplotu, až začne bublat. Pomocí lžíce tvarujte loukoumades a smažte je v oleji dozlatova. Pokud se těsto lepí na lžíci, namočte ji do oleje, bude se vám lépe tvarovat. Usmažené loukoumades vyjměte z oleje a nechte okapat na papírové utěrce.
- Při podávání koblížky polijte medem, posypte skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Můžete na ně také udělat sirup ze 2 šálků medu, 1/2 hrnku vody, 1 hrnku cukru, 1/2 bio citronu (aby se mohl zahřát i s kůrou) a jedné celé skořice.
PRIMA TIP: Těsto na Loukoumades potřebuje svůj čas, aby krásně vykynulo a mělo tu správnou strukturu. K lepší „nadýchanost“ koblížků pomáhá kukuřičný škrob, který se přidává do těsta.
Loukoumades – krétské medové koblihy 2