Loukoumades – krétské medové koblihy

Moje hodnocení
13x

Jsou jako malé, lehce nadýchané medové obláčky, které chutnají tak, že nevíte, kdy s nimi přestat. Existuje více receptů, jak s mlékem, tak bez pro dobu půstu. Smaží se dozlatova, křupou, a když je ještě polijete navrch medem a ozdobíte sekanými ořechy s trochou skořice, máte pocit, že už nikdy nebudete chtít nic jiného. Křupavé na povrchu, vláčné a nadýchané uvnitř.

1 porce
90 minut
řecká

Suroviny

K podávání

Postup přípravy

  1. Droždí smíchejte s vlažnou vodou a mlékem, nechte stát na teplejším místě asi 15 minut, než vzejde kvásek.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, sůl a promíchejte. Přilijte kvásek, přimíchejte 2 lžíce medu nebo 1 lžíci cukru a 1 lžíci medu. Vymíchejte těsto dohladka, nemělo by být ani moc tekuté, ani moc tuhé. Nechte kynout na teplém místě 30 minut.
  3. Do středně velkého hrnce nalijte vyšší vrstvu oleje na smažení a rozehřejte ho na vysokou teplotu, až začne bublat. Pomocí lžíce tvarujte loukoumades a smažte je v oleji dozlatova. Pokud se těsto lepí na lžíci, namočte ji do oleje, bude se vám lépe tvarovat. Usmažené loukoumades vyjměte z oleje a nechte okapat na papírové utěrce.
  4. Při podávání koblížky polijte medem, posypte skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Můžete na ně také udělat sirup ze 2 šálků medu, 1/2 hrnku vody, 1 hrnku cukru, 1/2 bio citronu (aby se mohl zahřát i s kůrou) a jedné celé skořice.

PRIMA TIP: Těsto na Loukoumades potřebuje svůj čas, aby krásně vykynulo a mělo tu správnou strukturu. K lepší „nadýchanost“ koblížků pomáhá kukuřičný škrob, který se přidává do těsta.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty